15 ani pentru un mediu curat!

de | apr. 13, 2021 | Articole, Stiri

ECOTIC aniversează 15 ani de activitate

Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat pentru România și trasarea unor obiective și strategii  în ceea ce privește managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice. De atunci și până acum țintele României au progresat de la 4 kg pe cap de locuitor, la 40% și 45% din media echipamentelor puse pe piață 3 ani anteriori până la 65% în 2021, ținta națională actuală.

Primul pas pe care autoritatea de mediu l-a aplicat după prima Directivă europeană DEEE și în România a fost implementarea unui cadru legislativ, care să le permită producătorilor care pun pe piață echipamente electrice și electronice să se organizeze în cadrul unor organizații de transfer de responsabilități (OTR). Rolul OTR-urilor a fost și este în continuare să asigure îndeplinirea responsabilităților în ceea ce privește atingerea țintelor de colectare ale producătorilor și distribuitorilor afiliați.

În 12 aprilie 2006, a luat ființă ECOTIC, prima organizație de acest tip din România. ECOTIC a fost cea care a introdus în anul 2007, pentru prima dată pe piața din Romania, Timbrul Verde®, un simbol care a devenit în timp, pentru consumatori, o garanție a gestionării deșeurilor electrice.

În cei 15 ani de activitate ECOTIC a atins cea mai mare cantitate colectată pe piață, peste 200 000 tone de deșeuri electrice. Acest lucru a fost posibil prin acțiuni susținute ce au vizat inclusiv promovarea calității în reciclarea DEEE prin implementarea de standarde europene (Weeelabex – CENELEC). Cele peste 8600 de puncte de colectare la nivel național, precum și cele  peste 400 de campanii de informare constituie un vector important în dezvoltarea sistemului de colectare și conștientizare. Campaniile emblematice ECOTIC sunt: Caravana ECOTIC, proiect premiat la nivel european cu distincția „Best Environment LIFE Project”, precum și campania națională de informare “Fii la tine-n țară la fel ca afară!” al cărei mesaj a ajuns la peste 13 milioane de români. “Gala Premiilor pentru un Mediu Curat” este un alt proiect ce a încurajat în cele 12 ediții ale sale dezvoltarea de inițiative ce vizează protecția mediului înconjurător. O altă realizare o reprezintă construirea Centrului Municipal de Colectare Iași, un exemplu de bune practici la nivel național.

Susținerea pregătirii pentru reutilizare a echipamentelor este un subiect extrem de important la nivel european care este susținut de către ECOTIC la nivel național prin parteneriatul cu Ateliere fără frontiere, atelier social de inserție profesională ce pregătește pentru reutilizare echipamente IT pentru a fi ulterior donate persoanelor din medii defavorizate. În acest sens, ECOTIC a contribuit împreună cu ASRO și CERC la transpunerea în limba română a cerințelor privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

ECOTIC este organizația ce se implică atât la nivel național, cât și internațional în inițiative și proiecte ce aduc plus valoare domeniului, precum și soluții la îndemâna cetățenilor.

Implicarea în activitățile organizației WEEE Forum, dezvoltarea de studii de piață (studiul WEEE Flows 2020 – realizat de UNITAR pentru WEEE Forum, studii de piață la nivel național prin colaborarea cu SOFIES), promovarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice (14 octombrie), precum și dezvoltarea serviciului de asistență telefonică pentru predarea spre reciclare a deșeurilor electrice –  021 9641 –  sunt exemple de inițiative care contribuie activ la accelerarea progresului de care România are nevoie în ceea ce privește colectarea separată, reciclarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

În continuare vom prezenta câte un articol pentru fiecare realizare a ECOTIC din cei 15 ani de activitate.

  1. 2006: se înființează ECOTIC, prima organizație de transfer de responsabilități a producătorilor de echipamente electrice și electronice din România
  2. ECOTIC: peste 200 000 de tone de deșeuri electrice gestionate 
  3. Timbrul Verde – contribuție la gestionarea DEEE
  4. Infrastructura ECOTIC la nivel național: 9000 de puncte de colectare deșeuri electrice și baterii
  5. ECOTIC de 15 ani partener de încredere al producătorilor afiliați
  6. Caravana ECOTIC – singurul muzeu mobil al deșeurilor electrice din România 
  7. 021 9641 – una dintre modalitățile ECOTIC de a informa populația
  8. CMCI – un centru de colectare la standarde europene
  9. Gala Premiilor pentru un Mediu Curat – eveniment de tradiție ECOTIC 
  10. 13 milioane de persoane atinse de mesajul “Fii la tine-n țară la fel ca afară!”
  11. WEEE Forum și WEEELABEX în viziunea ECOTIC
  12. Campaniile de reutilizare echipamente electrice și donații 
  13. Studiile ECOTIC
  14. Campanii de conștientizare și informare din școli
  15. Echipa ECOTIC