CE ESTE ECOSWEEE?

ECOSWEEE este un proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului LIFE. Acesta abordează provocările legate de poluarea mediului și problemele de sănătate legate de deșeurile electronice

OBIECTIV

ECOSWEEE își propune să testeze mai multe metode și stimulente pentru a crește rata de colectare a DEEE mici și a bateriilor portabile, abordând provocările din cadrul Pactului Ecologic European.

 

DE CE ECOSWEEE?

Muntele tot mai mare de deșeuri electronice este o problemă de îngrijorare din ce în ce mai mare. DEEE și bateriile care conțin substanțe periculoase dau naștere la poluare serioasă a mediului și la probleme de sănătate dacă nu sunt gestionate în mod durabil. În plus, fiecare produs care nu este colectat pentru reutilizare sau depoluat și reciclat reprezintă o oportunitate irosită în ceea ce privește pierderea resurselor naturale și a energiei, o scădere a ofertei de materiale (critice și/sau valoroase) pentru a fi alimentate în producție, care la rândul lor pune în pericol reziliența sectorului, autonomia economiei UE și locurile de muncă. Legislația privind DEEE și bateriile au stabilit obiective ambițioase de colectare și recuperare. Cu toate acestea, după douăzeci de ani de norme privind DEEE, statele membre nu ating rata minimă de colectare a UE de 65%. UE se angajează să îmbunătățească rata mică de colectare a DEEE în cadrul Pactului ecologic european.

SCOPUL PROIECTULUI ECOSWEEE?

Cu scopul de a testa practic mai multe metode și stimulente pentru creșterea ratei de colectare a DEEE mici și a bateriilor portabile, proiectul ECOSWEEE propune proiectarea și implementarea a 10 noi proiecte pilot în 8 state membre pentru a testa practicabilitatea, realizabilitatea, utilitatea și viabilitatea diferitelor colectări. strategii și stimulente. Strategiile care trebuie testate includ returnarea depozitului, răscumpărarea și alte scheme de recompensă, de exemplu, donații, servicii poștale, alte rute de colectare, implicarea retailului online, aspecte financiare și îmbunătățirea rețelei de colectare. Alte 12 inițiative în desfășurare sau planificate, realizate de organizațiile de responsabilitate a producătorilor (PRO) vor oferi, de asemenea, contribuții directe la proiect. Rezultatele implementării pilot vor fi analizate pe baza unor criterii și indicatori prestabiliți pentru a măsura impactul și eficacitatea (succesul) acțiunilor implementate, pentru a defini domeniile potențiale de îmbunătățire și pentru a oferi recomandări factorilor de decizie de la nivelul statelor membre și ale UE.

ECOTIC este unul dintre partenerii din proiectul european ECOSWEEE și în cadrul acestuia a dezvoltat un studiu pentru a afla nivelul de conștientizare, precum și de acțiune a românilor în ceea ce privește debarasarea corectă de deșeurile electronice mici, în special de telefoanele mobile, tabletele și laptopurile, precum și de bateriile uzate.

În studiu se reliefează faptul că deși în România obligația afișării contribuției de timbru verde este în vigoare de ani buni, doar 41% cunosc că în prețul produsului este inclus costul de colectare și reciclare a produselor electrice și electronice. În același timp,  52% dintre români consideră că este important pentru ei și familia lor să predea spre reciclare aparatele mici și bateriile portabile uzate.

 

Obiceiul de a păstra electronicele mici pe care nu le mai folosesc în casă este confirmat de 41% dintre respondenți, iar 29% confirmă acest comportament și pentru bateriile uzate. Doar 16% cunosc clar și concret opțiunile de debarasare de bateriile uzate și 10% în cazul deșeurilor de echipamente electrice. Opțiunea de predare a electronicelor mici la magazinele de profil de mici dimensiuni nu este cunoscută de 60% din populație și de 46% în cazul celor de mari dimensiuni. În același timp, 64% declară că le-ar fi facil să acceseze aceste soluții de predare.

 

11% din respondenți au recunoscut că nu se debarasează corect de bateriile portabile uzate, iar ponderea cea mai mare este la cei de până în 30 de ani, principalul motiv invocat de 41% dintre aceștia este lipsa punctelor de colectare/recipiente ușor accesibile, urmat de lipsa de informații în acest sens pentru 27% dintre aceștia.

 

Mai multe detalii relevante din studiu găsiți aici.

Infograficul Studiului este disponibil aici.

Raportul Studiului aici.

Mai multe detalii aici.

Chatbot Icon

Bună! Cu ce te putem ajuta?