Informații DBA

DBA înseamnă Deșeuri de Baterii și Acumulatori

Energia din baterii ne asigură esențiala și indispensabila mobilitate. Bateriile ne-au schimbat viața și modifică lumea în care trăim, de la bateriile mici din ceasurile de mână la cele mari din autovehiculele electrice.

Atunci când se strică, bateriile și acumulatorii devin deșeuri. Acestea conțin metale grele și substanțe toxice, iar aruncarea bateriilor împreună cu deșeurile menajere duce la contaminarea solului și a apei. Unele baterii precum Li-Ion reprezintă un pericol pentru siguranța oamenilor, pentru că pot provoca chiar și incendii.

De aceea, ECOTIC BAT s-a angajat în acțiuni de dezvoltare a infrastructurii naționale de colectare, care a ajuns în prezent la peste 10 000 de puncte de colectare, cât și în acțiuni legate de comunicarea și conștientizarea importanței de a colecta și de a nu lăsa astfel de deșeuri să ajungă la groapa de gunoi.

Dacă aruncăm bateriile într-un coș de gunoi obișnuit, acestea vor fi duse într-o groapă de gunoi sau un incinerator. În ambele cazuri, acestea ar elibera substanțe nocive, inclusiv metale grele care poluează aerul, solul, apele subterane și cele de suprafață

Reciclând bateriile recuperăm metale care pot fi reutilizate în beneficiul nostru. Datorită reciclării, din 100 de kilograme de baterii putem recupera 65 kg de materii prime care pot fi reutilizate în producția altor obiecte.

 Odată colectate separat, bateriile uzate trec întâi printr-un proces de sortare în funcție de compoziție (zinc-carbon, alcaline, Li-Ion, tip pastile, plumb-acid, etc.).

Pentru fiecare tipologie în parte, urmează un proces de mărunțire, separare și reprocesare. De cele mai multe ori se utilizează în flux procese metalurgice sau hidrometalurgice. La finalul proceselor sunt extrase metale precum zinc, fier, oțel, zinc, mangan, nichel, cupru, plumb, cadmiu, cobalt și argint.

CUM AFECTEAZĂ BATERIILE PLANETA ȘI SĂNĂTATEA OAMENILOR?

Pentru colectarea DBA vă punem la dispoziție, cu titlu gratuit, recipiente de colectare.

Pentru a primi recipiente de colectare gratuite, vă rugăm să ne contactați la adresa de mail: