Ecotic

Despre noi

ECOTIC este prima organizatie a producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice (EEE) din Romania, fondata in anul 2006 cu scopul de a aduce mai multa eficienta si omogenitate in indeplinirea responsabilitatilor de mediu ale acestora.

ECOTIC gestioneaza deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) in numele a peste 600 de producatori si importatori afiliati. ECOTIC asigura si supervizeaza intregul proces de preluare, transport, dezmembrare si reciclare astfel incat, la final, DEEE sa nu mai reprezinte un pericol. 145.000 tone DEEE au fost gestionate in sistemul ECOTIC. Consultanta prompta si specializata oferita producatorilor de echipamente electrice, baterii ai acumulatori este un element definitoriu al ECOTIC.

ECOTIC a introdus in anul 2007, pentru prima data in piata din Romania, Timbrul Verde®, un simbol care a devenit in timp, pentru consumatori, o garantie a gestionarii DEEE.

TV sau Timbru Verde – remuneratia menita sa acopere costurile de colectare, reutilizare, reciclare, valorificare si eliminare nepoluanta a DEEE si costurile de constientizare a consumatorilor, activitati care trebuie finantate de catre producatorii EEE, conform art. 28-32 din OUG 5/2015.

 

Din anul 2011, ECOTIC este certificata in conformitate cu standardul integrat al sistemului de management al calitatii, ISO 9001:2015, al sistemului de management al mediului, ISO 14001:2015, iar din 2012, cu standardul ISO 27001:2017 (securitatea informatiei), primind recertificarea cu ocazia fiecarei evaluari.

ECOTIC actioneaza constant pe trei mari paliere pentru a avea eficienta in activitatile propuse:

  • Dezvoltarea continua si sustinuta a infrastructurii de colectare  – reciclare – valorificare a deseurilor
  • Informarea publicului din Romania in ceea ce priveste necesitatea colectarii si reciclarii DEEE si DBA
  • Contributii constante la initiative legislative si institutionale care sa reglementeze corect si eficient acest domeniu.

Conducerea Organizatiei ECOTIC este asigurata de Adunarea Generala a Asociatilor. Administrarea si conducerea Organizatiei intre Adunarile Generale se realizeaza de catre Consiliul Director.

ECOTIC este membru al WEEEEurope si al organizatiei internationale WEEE Forum si membru fondator al Organizatiei WEEELABEX.

Viziunea ECOTIC

Tintim catre o comunitate care constientizeaza problema deseurilor si care participa activ la colectarea si reciclarea corecta a DEEE si a DBA, pentru un mediu curat.

Misiunea ECOTIC

Misiunea ECOTIC este de a indeplini responsabilitatile producatorilor cu privire la colectarea si valorificare DEEE in conditii de protectie a mediului si tinand cont de eficienta costurilor.

ECOTIC BAT este o organizatie infiintata in urma necesitatii de a organiza separat si eficient o componenta complementara activitatii de baza a ECOTIC: colectarea si reciclarea deseurilor de baterii si acumulatori portabili si industriali.

Rezultatele ECOTIC BAT au crescut impresionant in ultimii ani; alaturi de o echipa experimentata si o infrastructura deja bine pusa la punct, la sfarsitul anului 2017 ECOTIC BAT avea deja peste 6624 de puncte de colectare la nivel national si a reusit sa implementeze campanii nationale de constientizare si educare. Numai prin campania „Si cei mici fac fapte mari”, peste 30.000 de prescolari si scolari din toata tara au fost implicati in actiuni de eco-educatie si responsabilizare.

Rapoartele anuale de activitate sunt disponibile aici.

Studiile realizate de ECOTIC pot fi citite aici.

Politica de management integrat ECOTIC