Donează echipamente IT și “Intră în cercul solidarITății”

de | mart. 30, 2022 | Articole, Stiri

În cei 15 ani de activitate, ECOTIC a căutat, pe lângă activitățile de protecție a mediului, să îmbunătățească nivelul de trai al societății din care face parte.

De-a lungul anilor, ECOTIC a donat peste 34 623 echipamente IT către unități școlare și comunități defavorizate, care s-au bucurat de acces la tehnologie și o educație modernă.

Deși colectarea și reciclarea deșeurilor electrice au o miză importantă dintr-o dublă perspectivă: eliminarea substanțelor toxice și periculoase pentru mediu precum și atingerea țintelor foarte ridicate de reciclare, este important să nu uităm că reutilizarea acestora este o șansă de a le prelungi durata de viață.

Proiectul Intră în cercul solidarITății este o inițiativă a ECOTIC, lansată în anul 2017, care pe an ce trece aduce tot mai mulți parteneri angrenați în aceeași cauză. Scopul acestui proiect este de a da o nouă viață echipamentelor IT uzate prin pregătirea pentru reutilizare și ulterior donare a acestora către comunități defavorizate.

Acest proiect este adresat companiilor care doresc să doneze echipamente IT funcționale sau care pot fi recondiționate în speranța reutilizării. Companiile se pot înscrie pentru o donație la formularul de aici.

În anul 2020, ECOTIC cu sprijinul GreenWEEE, APDETIC, Școala Informală de IT, Ateliere fără Frontiere și RFI, au donat 132 de echipamente IT către 14 unități de învățământ. Au fost peste 70 de organizații care s-au înscris pentru a primi echipamente IT recondiționate, majoritatea a fost reprezentată de școlile din mediul rural. Acest lucru, evidențiază, încă o dată, nevoia acută de echipamente IT în rândul instituțiilor de educație, în special cele din zonele rurale.

ECOTIC este singura organizație din domeniu care susține prin parteneriatul cu Ateliere fără frontiere reutilizarea echipamentelor IT pentru a fi ulterior donate școlilor, centrelor de plasament sau ONG-urilor care nu au beneficiat de dotări IT. De asemenea, ECOTIC a contribuit împreună cu ASRO și CERC la transpunerea în limba română a cerințelor privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Companiile sunt invitate să doneze echipamentele IT care altfel ar fi casate, să contribuie în mod activ la digitalizarea beneficiarilor din zone defavorizate și, totodată, să contribuie la una dintre cele 3 etape ale conceptului „Cei 3 R –>  Redu – Reutilizează – Reciclează”

Reutilizarea echipamentelor IT contribuie atât la protecția mediului, prin prevenirea generării de deșeuri electrice și electronice, precum și la educația tinerilor din zone și categorii defavorizate prin intermediul donațiilor făcute de ECOTIC și partenerii săi.