CMCI – un centru de colectare la standarde europene

de | nov. 18, 2021 | Articole, CMCIasi, Stiri

În anul 2015, ECOTIC a identificat o nouă oportunitate de a dezvolta infrastructura de colectare din România. Așa a luat naștere CMCI – centru de colectare a deșeurilor municipale, primul de acest fel din România.

Centrul este parte componentă a proiectului ECOTIC „STEPS FOR WEEE”, început în anul 2015, cofinanțat în proporție de 90% din Norway Grants. Anul 2016 marcând deschiderea acestuia.

Acest centru este o soluție facilă pentru populația care își dorește să contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului prin colectarea separată a deșeurilor și predarea acestora spre reciclare.

Ce pot preda ieșenii la Centrul Municipal de Colectare Iași?

Pe lângă ambalaje de hârtie, carton, plastic, sticlă, ambalaje metalice, echipamente electrice, baterii, acumulatori și mobilier locuitorii municipiului Iași mai pot preda și îmbrăcăminte, încălțăminte și,  deșeuri vegetale.

CMCI dispune de containere separate pentru fiecare tip de deșeu.

 

1 centru la 50 000 de locuitori

Conform OUG 5/2015 (legislația în vigoare în privința deșeurilor electrice) autoritățile locale trebuie să înființeze minim un centru dedicat colectării separate DEEE la 50.000 de locuitori.

CMCI vine ca un exemplu de bună practică ce poate fi replicat la nivel național de către autoritățile locale, ținând cont de nevoia de îmbunătățire a sistemului de management al deșeurilor din România. Populația are nevoie și de conștientizare dar în primul rând este necesară o infrastructură care va încuraja un comportament responsabil al cetățenilor.

De-a lungul timpului, la CMCI s-au dezvoltat campanii de conștientizare și colectare, dedicate cetățenilor din municipiul Iași, menite să aducă în atenția populației importanța reciclării. O campanie este încă în desfășurare și urmează a se încheia pe 9 decembrie 2021. Vedeți detalii despre campanie aici.

În cei 15 de activitate ai Organizației ECOTIC, CMCI este cu siguranță unul dintre proiectele de referință ale organizației, care subliniază încă o dată că în România putem avea soluții de colectare la standarde europene.