ECOTIC a lansat Ghidul cu recomandări pentru operarea centrelor cu aport voluntar

de | nov. 9, 2023 | Steps for Urban Mining, Stiri

Asociația ECOTIC a lansat Ghidul cu recomandări de operarea CAV-urilor acesta fiind o componentă din proiectul STEPS FOR URBAN MINING (https://www.ecotic.ro/stepsforurbanmining/) finanțat prin EEA & Norway Grants. Obiectivul principal al proiectului este transferul de know-how norvegian în operarea centrelor cu aport voluntar (CAV

Prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), 585 de centre cu aport voluntar (CAV) vor fi construite în România până în 2026. Aceste centre vor fi operate și de către companii de salubrizare contractate de autoritățile publice locale, de aceea, angajații acestor companii sunt și beneficiarii schimbului de experiență facilitat de proiectul “Steps for Urban Mining” prin vizitele organizate la centre de colectare din Norvegia.  Un articol dedicat concluziilor din cadrul vizitelor este disponibil aici.

De asemenea, pentru a multiplica mesajul și pentru a putea transmite bunele practici către cât mai multe autorități locale, ECOTIC a elaborat un Ghid cu recomandări pentru operarea CAV-urilor disponibil online aici, care a fost lansat vineri, 3 noiembrie, în cadrul unui eveniment dedicat. Recomandările din ghid conțin toate aspectele ce țin de operarea unui centru de colectare: personal, acces, semnalizare, comunicare cu cetățenii, zone necesare în centru și alte elemente de interes.

Agenda evenimentului i-a inclus pe: Mircea Fechet – Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Ionuț Sorin Banciu – Secretar de Stat Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor și pe Fredrik Gaustad – Consultant în managementul deșeurilor, InErgeo AS Norvegia. Cei 50 de reprezentanți prezenți la eveniment ai entităților care activează în managementul deșeurilor au avut ocazia să aibă un dialog cu reprezentanții autorităților, precum și cu Fredrik Gaustad, consultant din Norvegia cu o vastă experiență în domeniu, acesta făcând parte din echipele de implementare a diverselor strategii care s-au dovedit  performante.

“Îi felicit pe această cale pe partenerii acestui proiect din Norvegia, avem de învățat din bunele practici în gestionarea deșeurilor municipale din alte state, care au găsit rețeta care funcționează și ne pot împărtăși din expertiza lor. Iată că acum avem know-how-ul, avem și bugete consistente, doar prin Planul Național de Redresare și Reziliență avem peste 1 miliard de euro pentru investiții în MANAGEMENTUL DEȘEURILOR, în centre de aport voluntar, in insule ecologice digitalizate, în fabrici de reciclare și lista poate continua,” a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Proiectul STEPS FOR URBAN MINING, în valoare de 130.000 EUR, este dezvoltat de ECOTIC în parteneriat cu InErgeo și finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA & Norway Grants. Scopul proiectul este de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deșeurilor municipale și în operarea centrelor municipale de colectare tip CAV.