ECOTIC: lider în domeniul managementului deșeurilor electrice

de | apr. 22, 2024 | Home, Stiri

ECOTIC scrie o nouă pagină în istoria colectării deșeurilor electrice și electronice din România atingând pragul de 400.000 tone DEEE colectate și reciclate și contribuind, astfel, la tranziția către o economie circulară.

Despre ECOTIC

ECOTIC este prima organizație de transfer a responsabilității în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a producătorilor care pun pe piață echipamente electrice. Activitatea ECOTIC cuprinde: colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice în vederea atingerii țintelor de colectare conform legii, conștientizarea populației prin programe dedicate, implementarea și punerea la dispoziție de soluții de colectare a deșeurilor electrice, implicare în dezvoltarea contextului legislativ la nivel național. Încă de la începuturile sale, ECOTIC a contribuit în mod activ la economia circulară, prin reciclarea deșeurilor electrice și electronice, de baterii și acumulatori, becuri și neoane și reintroducerea în circuitul economic a 190.000 de tone de fier, 55.000 de tone de plastic, 11.000 de tone de aluminiu și 7.000 de tone de cupru. Totodată, prin asigurarea reciclării la cele mai înalte standarde europene, substanțele periculoase conținute în deșeurile electrice și electronice (DEEE) au fost eliminate în condiții de maximă siguranță, prevenind astfel poluarea.

 

Soluții de predare spre reciclare a deșeurilor electrice

Alături de partenerii săi locali, ECOTIC a adus soluțiile de debarasare corectă de DEEE mai aproape de cetățenii din zonele urbane și rurale prin cele 357 de campanii locale desfășurate în anul 2023. Totodată, ECOTIC a continuat dezvoltarea soluțiilor de colectare locală,  extinzând rețeaua națională de puncte de colectare la peste 10.000 de astfel de soluții. Astfel, pe lângă campanii, cetățenii au la dispoziție puncte publice de colectare și servicii de ridicare de la domiciliu, în anumite orașe, prin apelarea numărului unic 021 9641. Soluțiile pot fi identificate și pe www.ecotic.ro/predare-deseuri-electrice/.

Donații de echipamente recondiționate

ECOTIC este, in același timp, implicată în activitatea de recondiționare și reutilizare a DEEE împreună cu Ateliere fără frontiere, organizație specializată în domeniul recondiționării echipamentelor IT. În ultimii zece ani, 40.000 de calculatoare, împreună cu peste 3000 laptopuri, imprimante,  fotocopiatoare și telefoane mobile au fost donate școlilor din mediul rural și unor comunități din zone defavorizate.În cadrul proiectului de donații „IT4Kids în mediul rural”, demarat la inițiativa Școlii Informale de IT, în parteneriat cu BCR, peste 140 de laptopuri și videoproiectoare au fost recondiționate de Ateliere Fără Frontiere (AFF) și au fost donate, anul trecut, către centre de pregătire și școli din zone defavorizate.

 

Programe destinate eco educației și promovării protecției mediului

În 2023, proiectele educaționale „Școala Ecoterrienilor“ și „Și cei mici fac fapte mari“ au dus mesajele de protecție a mediului și de colectare separată la peste 145.000 de elevi și preșcolari din 625 instituții educaționale. Concomitent, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, ECOTIC a implementat proiectul „Reciclează azi, pentru sănătatea ta de mâine!” desfășurat în unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal din județul Bistrița Năsăud, care a oferit elevilor informații despre beneficiile colectării separate a DEEE-urilor, bateriilor uzate și a corpurilor de iluminat.

Caravana ECOTIC, vehicul de informare si conștientizare a importanței colectării separate și a reciclării deșeurilor electrice, și-a continuat traseul prin țară, de această dată vizitând localitățile Ploiești, Cluj-Napoca, Craiova, Slatina, Balotești, precum și zone rurale din județele Brașov și Buzău. Caravana a făcut un popas și la Forumul Orașelor Verzi de la Brașov, cel mai mare eveniment din România dedicat schimbului de experiență și bune practici între orașe și promovării inovațiilor în domeniul dezvoltării sustenabile. Ediția aniversară a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat a marcat atingerea pragului de 780 de proiecte înscrise în competiție de către instituții publice, de învățământ, companii și ONG-uri, în cei 15 ani de desfășurare.

 

 

14 octombrie – Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice

Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, marcată în fiecare an la data de 14 octombrie, s-a axat în 2023 pe colectarea și reciclarea deșeurilor electrice considerate invizibile, mai exact, acele produse care nu sunt recunoscute de către consumatori drept echipamente electrice și, în consecință, ajung să nu fie  predate corect, spre reciclare, ci aruncate la întâmplare. Cu această ocazie, ECOTIC s-a implicat prin organizarea: a unor campanii locale tip Orașe Curate și Stația de Reciclare, a unei vizite a producătorilor afiliați la fabrica de reciclare GreenWEEE Buzău, precum și prin realizarea unui vlog despre soluțiile de predare a deșeurilor electronice de mici dimensiuni.

 

„Steps for Urban Mining”  transfer de know-how norvegian în operarea centrelor cu aport voluntar

ECOTIC a implementat în perioada mai – decembrie 2023, proiectul STEPS FOR URBAN MINING finanțat prin EEA & Norway Grants. Proiectul a avut drept obiectiv transferul de know-how in managementul deșeurilor municipale, inclusiv al deșeurilor de echipamente electrice și electronic, în contextul în care prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), 585 de centre cu aport voluntar (CAV) vor fi construite în România până în 2026. Acțiunile principale din proiect au fost: vizitele de lucru la centre municipale din Norvegia a 31 de reprezentanți ai entităților implicate în managementul deșeurilor la nivel local, precum și lansarea ghidului cu recomandări pentru operarea CAV-urilor, disponibil online aici.

Eveniment pe tema Economiei Circulare

În luna mai, 2023, reprezentanți ai producătorilor de echipamente electrice afiliați ECOTIC au avut oportunitatea de a participa la un evenimentul dedicat economiei circulare. Participanții au beneficiat de prezentări care s-au axat pe Strategia pentru Economie Circulară a României, aderarea la OCDE și beneficiile pe care le va aduce țării noastre, inclusiv în materie de protecție a mediului, tranziția la economia circulară în România, bunele practici în domeniu, importanța integrării criteriului sustenabilității în activitatea de business, precum și noile directive pe tema sustenabilității care vor viza activitatea tuturor companiilor.