Platforma Guerrilla Verde se alătură Săptămânii Verzi Europene 2021, iniţiativă a Comisiei Europene

de | mai 20, 2021 | Stiri

Zero Poluare pentru oameni mai sănătoşi şi o planetă mai sănătoasă

Comunicat de presă, Bucureşti, 20 mai 2021

Poluarea este cea mai importantă cauză de mediu care determină multiple boli psihice și fizice, precum și decese premature, îndeosebi în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al vârstnicilor. Poluarea însă nu ne afectează pe toți în egală măsură. Persoanele care trăiesc în zone defavorizate locuiesc adesea în apropierea unor zone contaminate sau cu un trafic extrem de intens. Poluarea este, de asemenea, una dintre cauzele pierderii biodiversității. Aceasta reduce capacitatea ecosistemelor de a oferi servicii precum captarea carbonului și decontaminarea.

  • În perioada 21 mai – 11 iunie, platforma de educaţie ecologică Guerrilla Verde organizează o serie de acţiuni menite să atragă atenţia publică asupra acestui subiect, sub umbrela iniţiativei de mediu a Comisiei Europene, #EUGreenWeek sau Săptămâna Verde Europeană, a cărei ediţie din acest an este dedicată „ambiției de reducere la zero a poluării”.
  • La nivel european, EU Green Week va examina și alte inițiative relevante ale Pactului Verde european, cum ar fi inițiativele privind schimbările climatice, viitoarea strategie privind substanțele chimice, precum și inițiativele din domeniile energiei, industriei, mobilității, agriculturii, pescuitului, sănătății și biodiversității.
  • Vineri, 28 mai. Pentru că poluarea ne afectează pe toţi, prin aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem sau pământul pe care cultivăm mâncarea, evenimentul care deschide seria acţiunilor Guerrilla Verde #EUGreenWeek va face o radiografie a situației actuale din România și a eforturilor de combatere a poluării prin inițiative ale societății civile. Acesta va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a platformei vineri, 28 mai, ora 11.00. Invitaţii evenimentului sunt: László Borbély, Consilier de Stat, Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă; Ema Cumpătă, Coordonator Comunicare, Organizația Ecotic; Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România; Oana Neneciu, Director Executiv, Ecopolis; Dan Bărbulescu, Director Asociaţia Parcul Natural; Roxana Puia, Director Marketing, Environ; Anca Lupusavei, Director Marketing, Recolamp; Georgiana Bădălică-Petrescu, Marketing & Brand Manager, Green Group; Nicoleta Talpeș, Moderator, Guerrilla Verde
  • Vineri, 4 iunie. Sub umbrela #EUGreenWeek se desfăşoară în acest an şi evenimentul „Planul de acțiune pentru Economie Circulară”, organizat de Universitatea de Vest Timişoara, în parteneriat cu Guerrilla Verde, cu participarea membrilor fondatori ai platformei de educaţie ecologică. Evenimentul face parte din „Săptămâna Verde în UVT”, iar tema centrală a evenimentului este dedicată economiei circulare. Acesta de va desfăşura vineri, 4 iunie, orele 12.00-16.00, şi va fi transmis LIVE pe Facebook/GuerrillaVerde.ro
  • Miercuri, 09 iunie. Pentru a explica ştiinţa din spatele schimbărilor climatice, cât pentru a crea un cadru de dezbatere pentru cercetători şi jurnalişti & comunicatori, platforma InfoClima.ro lansează cu această ocazie prima ediţie a unui nou concept, InfoClima Press Club, eveniment adresat jurnaliştilor din România interesaţi de problematica mediului şi a schimbărilor climatice. Acest eveniment interactiv îşi propune să identifice răspunsuri la întrebarea „Clima României în 100 de ani de acum încolo – cum va arăta şi la ce să ne aşteptăm?”, alături de Dr. Roxana Bojariu, Cercetător științific gradul I, coordonator al Grupului de cercetare privind variabilitatea și schimbarea climatică și președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Evenimentul se desfăşoară pe platforma Zoom, miercuri, 9 iunie, orele 11.00-12.00, şi prespune înscrierea în avans aici https://forms.gle/TQNwCDeJrTpd55my5.
  • Joi, 10 iunie. Reprezentanţi ai unor companii suedeze vor contribui cu exemple de bune practici în domeniul reducerii poluării, în cadrul unui webinar sprijinit de Ambasada Suediei la Bucureşti, transmis LIVE pe Facebook/GuerrillaVerde.ro, joi, 10 iunie, orele 11.00-12.00.

Alte acţiuni:

Calendarul acţiunilor desfăşurate sub umbrela #EUGreenWeek include şi un workshop adresat elevilor de la clasele primare, menit să explice pe înţelesul lor ce este amprenta ecologică şi cum o putem transforma în una pozitivă. Workshopul este prezentat de specialişti ai platformei InfoClima.ro, marţi, 8 iunie, ora 10.00, şi presupune înscrierea în avans aici https://forms.gle/YQ6BkLcTGYCcAhBn9.

Totodată, în perioada 21 mai – 11 iunie, publicul din mediul online va putea participa la o serie de concursuri cu premii săptămânale oferite de Asociaţia Alucro & Every Can Counts România, derulate pe Facebook & Instagram Guerrilla Verde, care au rolul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la problemele de mediu, dar şi la soluţiile pe care le avem la dispoziţie – reciclare, reducerea consumului etc.

Despre Guerrilla Verde

Cunoscută din 2009 ca prima caravană de film cu mesaj ecologic din România, în 2020 Guerrilla Verde a devenit platformă digitală dedicată educaţiei de mediu pentru a susţine formarea unei societăţi informate şi responsabile în România. În spatele acestei idei se află Media Image Factory, o agenție specializată în comunicarea proiectelor cu impact social, care în urmă cu 11 ani a lansat un concept nou pentru România la acea vreme – educație de mediu prin intermedului filmul documentar, prin evenimente și dezbateri organizate în școli, săli de clasă, amfiteatre, săli de spectacol, cinema şi spaţii alternative.

Website: www.guerrillaverde.ro
Facebook: www.facebook.com/GuerrillaVerde.ro

Instagram: www.instagram.com/GuerrillaVerde.ro
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/guerrillaverde