Joi, 18 mai 2023, ECOTIC a organizat un eveniment dedicat producătorilor afiliați pe tema unui subiect din ce în ce mai prezent în strategiile de business, economia circulară.
Au fost prezente la eveniment 60 de persoane, de la 40 de companii care pun pe piață echipamente electrice și electronice.
Prezentările celor 6 experți au abordat atât subiecte legate de situația actuală la nivel european și local în ceea ce privește economia circulară, exemple de bune practici, precum și noua directivă de sustenabilitate:
Mihaela Frăsineanu, Secretar General Adjunct la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a prezentat Strategia pentru Economie Circulară (CES) a României, care a fost adoptată prin Hotărârea de Guvern nr. 1172 din 21 septembrie 2022 și o primă varianta a planului de acțiune care se regăsește aici. Echipamentele electrice și electronice sunt unul din cele 7 sectoare cheie care sunt incluse în acest plan. PNRR cuprinde o serie de reforme și investiții totalizând 27.1 miliarde €. Beneficiile majore ale planului: +90.000 locuri de muncă și +0,2% creștere PIB până în 2026.
Luca Niculescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a precizat faptul că o treime din instrumentele care sunt sub analiză în cadrul acestei aderări sunt legate de protecția mediului. Includerea României în OCDE va duce beneficii majore României în ceea ce privește: investițiile, acces la expertiză (studii, analize, baze de date din toate domeniile), schimb de bune practici, creșterea rating-ului de țară.
Constantin Damov, Președintele Coaliției pentru Economie Circulară (CERC), a făcut o analiză a situației României în ceea ce privește economia circulară, precum și pașii pe care România i-a făcut în această direcție: introducerea în PNRR a unui capitol de finanțare dedicat Economiei Circulare, schema de sprijin 15-200 000 EUR de la Ministerul Economiei din 2022, schema de ajutor de stat AFM pentru fabricile de reciclare, standardul de reparare a deșeurilor electrice în vederea reutilizării ASRO-2020, legea privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor electrice (legea 42/12.01.2023).
Damien Thiery, Directorul General Ateliere Fără Frontiere, a prezentat cele 4 modele de economie circulară pe care le implementează la nivel local: educlick, remesh, ferma bio&co și logiectic. Prin activitatea educlick, de pregătire pentru reutilizare a unor deșeuri de echipamente electrice IT, Ateliere Fără frontiere împreună cu ECOTIC au dotat 10% din școlile din România. Prezentarea integrală este disponibilă aici.
Oana Groșanu, Director Executiv al Ambasadei Sustenabilității în România, a adus în vederea celor prezenți, urgența de a trata sustenabilitatea în companie ca un element integrat în toate aspectele de business. De asemenea, a prezentat direcțiile din care vor apărea din ce în ce mai multe presiuni pe această temă. Aici este disponibilă prezentarea integrală.
Ultima prezentare a aparținut Andreei Ghiocel, Director Divizie de Raportare CSR Agency. Prezentarea a evidențiat cele mai importante aspecte ale noii directive pe tema sustenabilității care, în timp, li se va aplica aproape tuturor celor prezenți pe piață. Unul dintre standardele care vor fi analizate în cadrul acestei raportări va fi standardul ESRS E5 – utilizarea resurselor și economia circulară. Aici este disponibil documentul detaliat care a stat la baza prezentării susținute pe 18 mai.
Seminarul a prilejuit un schimb benefic de informații și opinii între reprezentații autorităților, jucătorii din domeniul producției de echipamente electrice și electronice, ai industriei de reciclare și ai economiei sociale privind reglementările pentru economia circulară, noile modele de producție și consum.