Episodul 1 – Batranul monitor CRT

de | dec. 10, 2013 | Stiri

Cred ca toti va aduceti aminte de primul vostru monitor CRT: ocupa jumatate de birou, alb-negru (cei norocosi beneficiau de cel color), dar de care erati mandri nevoie mare, doar era ultima tehnologie de la acel moment. Ulterior tehnologia a evoluat si ati facut schimbarea catre un monitor LCD care nu ocupa mult spatiu, ofera o calitate a imaginii net superioara, dar v-ati intrebat vreodata ce s-a intamplat cu batranul monitor dupa ce l-ati predat catre un operator specializat in reciclarea unui astfel de echipament? In urmatoarea parte a articolului o sa trecem la lucruri mai serioase si o sa va satisfac curiozitatea, relatand dar mai ales ilustrand etapele prin care trece un batran monitor CRT odata intrat pe drumul reciclarii.

Dar in primul rand trebuie sa lamurim de ce este necesar sa predam spre reciclare monitorul CRT. Raspunsul este la indemana tuturor daca cunoastem ca acesta contine substante periculoase precum plumb, mercur, fosfor, cadmium, pulbere luminofora, dar  sa nu uitam de condensatorul din interior (contine diferiti acizi organici si anorganici).Cum ne pot afecta aceste substante? De cele mai multe ori monitorul ajuns in groapa de gunoi ajunge sa fie spart, eliberand astfel substantele toxice in pamant dar si in atmosfera afectand astfel panza freatica si stratul de ozon. De asemenea si aspectul recuperarii de materiale precum plastic, fier, aluminiu, cupru si altele dar si metale rare precum Ytrium si Eutropiu (extrase din pulberea luminofora) nu trebuie neglijat, reintrarea in ciclul economic constituind un argument solid in favoarea reciclarii.

Odata receptionate de la populatie DEEE-urile ajung la operatori autorizati in tratarea unor astfel de echipamente, acestia urmarind normele impuse la nivel european. Dupa cum o sa vedeti si in imaginile urmatoare se acorda o atentie deosebita echipamentului de protectie pe care lucratorii il poarta.

Intregul proces prin care trece un monitor CRT odata ce a trecut de portile operatorului, este format din urmatorii pasi:

1.Cantarirea cantitatii de monitoare CRT ce vor fi supuse procesului de reciclare.

2.Transportarea echipamentelor pentru a se incepe procesarea acestora.

3.Plasarea monitoarelor CRT pe banda mobila pentru a fi dezasamblate.

4.Operatiuni de tratare ale monitorului CRT:

4.1. Operatiunea de depoluare prin indepartarea cablurilor externe.

4.2. Operatiunea de dezasamblare – separarea urmatoarelor elemente, care ulterior sunt transmise catre operatori specializati in valorificarea lor.

  • Componente din plastic (19%)
  • Componente din fier (5%)
  • Componente din cupru (6%)
  • Componente din aluminiu (1%)     
  • Condensator (1%)
  • Placi cu circuite imprimate (6%)
  • Tub CRT (57%)

4.3. Operatiunea de procesare tub catodic este formata din urmatoarele:

4.3.1 Transmiterea tubului CRT catre o alta masa de lucru pentru a fi procesat.

4.3.2 Indepartarea: bobinei de deflexie, a tunului de electroni  si a benzii metalice de implozie. Suprafata tubului dupa indepartarea benzi de implozie se curata  pentru a preveni elimiarea in atmosfera a unor compusi periculosi in urma procesului de tratare a tubului CRT.

4.3.3 Urmatorul pas in operatiunea de tratare a tubului se realizeaza utilizand tehnologiea de separare tip Hot Band care separa partea frontal de cea conica prin aplicarea unui soc de caldura (fir de nichelina) direct pe zona de lipire dintre cele doua parti.

 

4.3.4 Pasul final in procesul de tratare a tubului CRT este aspirarea pulberei luminofore, ce este considerata o substanta toxica.

5. Ultimul pas dar si cel mai important este valorificarea elementelor recuperate, aici puteti vedea in ce se pot transforma.

Ce inseamna reciclarea unui singur televizor (monitor):

  • Salveaza 162,39 kWh (125,04 kWh pentru un monitor)de energie electrica. Aceeasi cantitate de energie electrica este emisa timp de 4 luni de iluminat neintrerupt de catre un bec de 60 W ( 3 luni pentru un monitor).
  • Salveaza sursele de energie. Nu este necesar sa se exploateze 2,89 litri de titei (3,05 litri pentru un monitor) si 4,38 kg de carbune (2,86 kg pentru un monitor). Aceeasi cantitate de titei este emisa pentru ca o masina cu un consum normal de benzina sa poata merge 22 km(23 km pentru un monitor).
  • Salveaza 745 litri de apa potabila (757 litri pentru un monitor) si previne generarea de aceeasi cantitate de apa reziduala. Aceeasi cantitate de apa este folosita pentru 10 dusuri.
  • Scade productia de deseuri periculoase cu 145kg pentru TV(163 kg pentru un monitor ). Aceeasi cantitate de deseuri periculoase este produsa anual de catre 36 gospodarii pentru un singur televizor(41 gospodarii pentru un monitor ).
  • Scad emisiile de dioxid de carbon. Prin reciclarea unui televizor (monitor) nu mai sunt produse echiv. a 44kg CO2 (32,3kg pentru un monitor). Aceeasi cantitate de CO2 este emisa atunci cand o masina parcurge 300 km.

Datele sunt extrase dintr-un studiu prezentat de catre organizatia ceha ASEKOL in cadrul Conferintei WEEE Forum de la Zurich. 

Astea fiind spuse, in caz ca mai aveti vreun batran monitor prin casa, nu uitati el trebuie sa urmeze drumul reciclarii si NU altul!

Pozele din material au fost realizate cu suportul Greenweee International.