Steps for WEEE – proiect al Organizatiei ECOTIC, cofinantat de Norway Grants

de | mai 4, 2016 | Campanii

Despre proiect

Asociatia ECOTIC a derulat in perioada 2015-2016, activitatile din cadrul proiectului “Steps for WEEE”, cofinantat in proportie de 90% de catre Norway Grants.

Innovation Norway (www.eeagrants.org; www.norwaygrants-greeninnovation.no) reprezinta o linie de finantare a Guvernului Norvegian pentru a dezvolta in Romania proiecte de crestere a competitivitatii economiei verzi, dezvoltarea de tehnologii prietenoase cu mediul, crearea de locuri de munca in industria verde si incurajarea antreprenoriatului in aceast segment.
Scopul principal al acestui proiect l-a reprezentat imbunatatirea ratelor de colectare ale deseurilor reciclabile si reducerea impactului negativ asupra mediului in special al deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Principalul rezultat planificat al proiectului este construirea unui Centru Municipal de Colectare al Deseurilor Reciclabile si Periculoase, provenite de la pupulatie, in Municipiul Iasi. Acest Centru si-a propus sa devina o solutie locala pentru Municipiul Iasi si un exemplu de bune practici la nivel national. Necesitatea punerii la dispozitia cetatenilor a unei astfel de solutii de debarasare a deseurilor deriva din:
– valorile scazute la nivel national ale ratelor de colectare ale DEEE, deseurilor reciclabile;
– infrastructura ineficienta solutiilor municipale de colectare a deseurilor reciclabile;
– DEEE se scurg in fluxurile de deseuri metalice;

Obiectivele proiectului

Obiectivul principal al proiectului a fost infiintarea unui centru de colectare a deseurilor municipale, primul de acest fel din Romania. De asemenea, in cadrul proiectului am creat un sistem stradal de colectare a DEEE, compus din 15 containere stradale pentru colectarea DEEE de mici dimensiuni (calculatoare, aparate de radio etc.). O alta activitate a proiectului a constat in realizarea unui studiu privind DEEE generate in Romania. Tot in cadrul acestui proiect, echipa ECOTIC a fost instruita in Lean Management.

 

Sursa de finantare a proiectului

Green Industry Innovation Programme:  www.norwaygrants-greeninnovation.no

Programul Green Industry logo norway grantsInnovation pentru Romania contribuie la obiectivul general al mecanismului financiar norvegian 2009-2014, care are rolul de a contribui la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European (SEE) si pentru a consolida relatiile bilaterale dintre Norvegia si Romania. Programul este in conformitate cu Acordul intre Regatul Norvegiei si Uniunea Europeana privind mecanismul financiar norvegian 2009-2014, Regulamentul privind punerea in aplicare a mecanismului financiar norvegian 2009-2014 si Memorandumul de Intelegere cu privire la punerea in aplicare a mecanismului financiar norvegian intre Norvegia si Romania. Obiectivul programului este de a spori competitivitatea intreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea verde si a spiritului antreprenorial verde.

Programul Green Industry Innovation pentru Romania este un program de dezvoltare a afacerilor. Viziunea programului este: “Bun pentru afaceri si Bine pentru Mediu”. Programul implementeaza conceptul industriei verzi in intelegerea globala practica. Activitati care urmeaza sa fie sprijinite sunt: dezvoltarea, punerea in aplicare, de investitii si de formare legate de tehnologii ecologice, produse ecologice si servicii inovatoare, reducerea si reutilizarea deseurilor, initiative legate de eficienta energetica si utilizarea mai eficienta a energiei din surse regenerabile in operatiunile din afaceri, precum si cresterea eficientei resurselor prin sistemul si procesul de inovare in operatiunile de afaceri.                      

Parteneri

InErgeohttp://www.inergeo.com/                      

Domeniile de expertiza ale InErgeo sunt:
• consultanta in management, imbunatatire continua, formare LEAN si analiza de referinta LEAN;
• deseuri si HazWaste administratie;
• asigurarea si controlul de siguranta si de calitate;
• tehnologie inovatoare de mediu;
• cooperarea intre intreprinderile europene norvegiene si alte in cadrul granturile SEE;
• initiative de management de proiect, revizie, de inovare si de cercetare si dezvoltare;
• retea internationala de expertiza LEAN prin partenerul nostru LEANMAP.

InErgeo lucreaza in colaborare cu:
• LEANMAP AG
• Athene Management de proiect AS
• Hjellnes Consult AS
• Mepex AS
• Eco Lighthouse Foundation
• Centrul de securitate Daca

InErgeo este un membru al Asociatiei norvegiene a deseurilor periculoase – www.nffa.no

REZULTATE

CENTRUL MUNICIPAL DE COLECTARE IASI

In luna decembrie 2014 a fost semnat parteneriatul cu Municipiul Iasi – HCL 395/2014 privind aprobarea infiintarii unui Centru Municipal de Colectare Deseuri Reciclabile si Deseuri Periculoase provenite de la populatie. Centrul situat pe  Stradela Gradinari nr. 26 din Iasi, este un rezultat al asocierii dintre Municipiul Iasi si Organizatia ECOTIC http://www.primaria-iasi.ro/content.aspx?item=1628&lang=RO

Vizita comuna a reprezentantilor ECOTIC, Primaria Iasi, Salubris SA, A.D.I.S. Iasi in Norvegia, in cadrul careia s-au analizat bunele practici in domeniul gestionarii deseurilor municipale.

Obiective vizitate:
LINDUM DRAMMEN – http://lindum.no/;
– Companie detinuta de catre Municipalitatea din Drammen, Norvegia.
– Gestioneaza fluxuri de colectare a deseurilor reciclabile si periculoase in centre de colectare, detine si opereaza o instalatie de biogaz, statie de compostare, teren pentru depozitare finala.
VESAR DRAMMEN – http://vesar.no/
– Reprezinta interesele mai multor municipalitati din Norvegia, in domeniul colectarii selective si a reciclarii deseurilor provenite de la populatie.
– Organizeaza si gestioneaza fluxuri de colectare a deseurilor reciclabile si periculoase provenite de la populatie, in centre de colectare municipale.
– Centrele de colectare reprezinta investitii proprii, iar serviciile de transport si operare aferente centrelor de colectare sunt achizitionate de la terti prestatori
Organizatia pentru Managementul Deseurilor Oslo
– Organizeaza si gestioneaza fluxuri de colectare a deseurilor reciclabile si periculoase provenite de la populatie. Detin centre de colectare, cea mai mare si performanta instalatie de sortare a deseurilor municipale menejare din Europa, instalatie de compost, incinerator.
FRANZEFOSS – http://www.franzefoss.no/
– Companie privata care colecteaza, pre-sorteaza deseuri din constructii si demolari
RFD DRAMMEN – http://www.rfd.no;
– Organizeaza si gestioneaza fluxuri de colectare a deseurilor reciclabile si periculoase provenite de la populatie.
– Detin centre de colectare in zonele accesibile din orase, precum si centre de colectare municipale pentru toate categoriile de deseuri reciclabile si periculoase, provenite de la populatie.

Pe 10 martie 2016, a avut lansarea centrului. Mai multe informatii legate de Centrul Municipal de Colectare Iasi gasiti pe website-ul dedicat www.cmciasi.ro 

LEAN TRAINING

In perioada 14-15 mai 2015, personalul ECOTIC a participat la sesiunea de instruire LEAN Training, facilitata de InErgeo, partener in cadrul proiectului. Scopul principal al sesiunii de instruire a fost intelegerea ideilor principale si filosofia LEAN, aplicate la activitatea proprie si la activitatile de reciclare a DEEE.
Rezultate – abilitati profesionale dobandite:

  • Definirea pierderilor in cadrul proceselor derulate, implementarea 5S in activitatea de zi cu zi
  • Utilizarea sistemelor de management vizual
  • Definirea KPI pentru masurarea si dezvoltarea obiectivelor organizationale
  • Scrierea si revizuirea procedurilor

CAMPANIE IN SCOLI

In perioada 17 februarie – 14 martie, 2016, 1350 de elevi din 21 de scoli, au invatat notiuni despre colectarea selectiva si au fost informati cu privire la lansarea primului centru municipal de colectare deschis chiar in Iasi (CMCI).

Elevii celor 21 de scoli au adresat intrebari si au aratat interes fata de tot ce inseamna colectarea separata, inclusiv despre noul centru din orasul lor.

SISTEM DE COLECTARE STRADAL – Sectorul 3 al Bucurestiului

ECOTIC, in parteneriat cu Primaria Sectorului 3 si Rosal Grup, au lansat sistemul de colectare stradal DEEE in Sectorul 3 al capitalei in cadrul proiectului „Steps for WEEE”.
Initiativa presupune dezvoltarea unei infrastructuri de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de mici dimensiuni, prin amplasarea in spatiul public si cu acces facil a unui numar de 15 recipienti de colectare.

Recipientii se gasesc in urmatoarele locatii:

  1. Strada 1 Decembrie intersectie cu Baraj Bicaz
  2. Strada 1 Decembrie intersectie cu Laceni
  3. Strada 1 Decembrie intersectie cuPostavarului
  4. Strada Nicolae Grigorescu intersectie cu Burdujeni
  5. Strada Nicolae Grigorescu intersectie cu Peco OMV
  6. Strada Nicolae Grigorescu intersectie cu Lunca Bradului
  7. Bulevardul Unirii intersectie cu Strada Anton Pann
  8. Strada Liviu Rebreanu intersectie cu Strada Odobesti
  9. Strada Mihai Bravu intersectie cu Rond Baba Novac
  10. Strada Nicolae Grigorescu intersectie cu Aleea Stanila
  11. Strada Mircea Voda intersectie cu Strada Nerva Traian
  12. Strada Matei Basarab intersectie cu Strada Labirint
  13. Bulevardul Corneliu Coposu intersectie cu Strada Iuliu Barasch
  14. Bulevardul Nerva Traian intersectie cu Strada Panait Cerna
  15. Strada Constantin Brancusi intersectie cu Rond Gloria

STUDIU DE PIATA “Cuntificarea DEEE generate in Romania”

Stadiu DEEE

O activitate importanta in acest proiect este reprezentata de studiul de “DEEE Generate”. Mai multe detalii legate de studiu gasiti aici iar legate de lansarea acestuia aici.

Arhiva de stiri a acestui proiect: