WEEE stakeholders meeting – European Commision, DG ENV, 20 Mai 2015, Bruxelles

de | iun. 9, 2015 | Stiri

 

ECOTIC a luat parte la o dezbatere publica la nivel european privind draftul Regulamentului European prin care se doreste stabilirea unei metodologii comune pentru calcularea cantitatii de EEE puse pe piata si a DEEE generate. Dezbaterea a fost organizata de Directoratul General pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene. 

La intalnire au participat, pe langa reprezentanti ai Universitatii Natiunilor Unite (UNU), care au elaborat metodologia cuprinsa in regulament, membri ai organizatiilor din sfera DEEE: reprezentanti ai ministerelor de mediu ai statelor membre, reprezentanti ai autoritatilor de implementare (registre nationale, sisteme de clearing house), reprezentanti ai organizatiilor producatorilor: DIGITALEUROPE, CECED, Lighting Europe, PV Cycle precum si alte organizatii ca WEEE Forum, Reuse, EERA si altii.

Regulamentul va aparea ca urmare a articolului 7 alin. 5 din Directiva 2012/19/EU si va reglementa modalitatea de calcul a DEEE generate pentru cazul in care statul membru opteaza pentru tinta nationala de 85% din DEEE generate (din 2018, iar in Romania din 2021) ca alternativa la tinta de 65% din EEE puse pe piata incepand cu aceeasi data.

Cei de la UNU au prezentat instrumentul de calcul al DEEE generate (fisier excel) care ia in calcul urmatoarele elemente si variabile:

  • UNU Keys – incadrarea EEE/DEEE in 54 de categorii cu functii similare – unde au asociat greutati medii statistice
  • Datele statistice de EEE puse pe piata incepand cu 1980 pana in prezent (din 2005/2007 se pot introduce datele din registrele nationale)
  • Datele statistice cu privire la perioada medie de debarasare DEEE (Life span = descarded habit)

Statele membre vor putea actualiza instrumentul cu datele provenite din studii cu privire la “Life span” si cele din registrele nationale.

Reprezentantii UNU au mentionat ca vorbim de un instrument statistic care in prezent este elaborat  ca o medie europeana si, ca orice statistica, presupune marje de eroare.

ECOTIC va elabora un studiu de DEEE generate in acest an, utilizand metodologia celor de la UNU, in care se va regasi elementul “Life span” specific Romaniei. Studiul face parte din proiectul “Steps for WEEE” cofinantat de Innovation Norway.