Vizita delegatiei C.E. pe probleme de mediu

de | feb. 4, 2015 | Stiri

In zilele de 29 si 30  ianuarie 2015, o delegatie a Comisiei Europene, DG Environment, s-a deplasat la Bucuresti pentru a evalua situatia gestionarii deseurilor in Romania.

Delegatia a avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, ANPM si ai organizatiilor producatorilor si ai operatorilor economici din piata deseurilor. Din partea ECOTIC au participat Valentin Negoita – presedinte si Dragos Calugaru – director general. 

Discutiile s-au axat pe evaluarea rezultatelor inregistrate de Romania in ultimii ani in managementul deseurilor menajere si al altor categorii de deseuri, pe problemele existente in atingerea tintelor de colectare si a obiectivelor asumate de tara noastra ca Stat Membru al Uniunii Europene. 

In dialogul avut cu delegatia C.E.,  reprezentantii producatorilor din domeniul gestionarii DEEE si ambalajelor au evidentiat atat  realizarile inregistrate in actiunile de informare si constientizare a populatiei, cat si problemele intampinate in activitatea curenta, cum ar fi:

•        Implicarea slaba a autoritatilor locale in managementul deseurilor

•        Comertul paralel cu deseuri de echipamente electrice si electronice

•        Constientizarea inca redusa a populatiei fata de problemele de mediu

•        Cooperarea redusa intre organizatiile producatorilor si autoritatile locale (primarii) in activitati de interes national cum ar fi asigurarea infrastructurii de colectare, si in activitati de informare si constientizare

La propunerea reprezentantilor Comisiei Europene dialogul cu autoritatile romane, organizatiile colective ale producatorilor si operatorii din domeniul managementului deseurilor va continua in urmatoarele luni.