2014 – Activitati si rezultate ECOTIC

de | feb. 10, 2015 | Stiri

Aflandu-ne la finalul celui de-al noualea an al activitatii, putem declara ca ECOTIC a devenit o organizatie matura si cu impact semnificativ in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice si al deseurilor de baterii si acumulatori din Romania.

Am gestionat peste 11.000 tone de DEEE si peste 60 tone de DBA, pastrand pe ambele fluxuri un trend crescator si realizand cele mai inalte rate de colectare din piata.

Infrastructura de colectare DEEE si DBA s-a marit la 550 de puncte de colectare pentru electronice si 3.180 pentru baterii. Noile recipiente de colectare ECOTIC si ECOTIC BAT sunt disponibile in retelele magazinelor Altex si Media Galaxy, Metro, Penny, XXL, Mega Image, in reteaua La Doi Pasi, precum si in centrele universitare ASE si UPB.

ECOTIC a continuat procesul de implementare a standardelor WEEELABEX, prin evaluari complexe ale operatiunilor partenerilor de tratare, realizarea unor loturi de referinta si sistematizarea fluxurilor de deseuri.

Exemple despre cum se recicleaza corect DEEE-urile au fost detaliate in articolele noastre care au abordat modul de desfasurare al verificarilor operatiunilor de tratare, modul in care se recicleaza un monitor, modul in care se recicleaza unitati centrale de PC si echipamentele frigorifice.

In acest an, ECOTIC a realizat un amplu studiu de piata denumit „Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)”, una dintre concluziile acestui studiu indicand faptul ca in gospodariile urbane se regasesc circa 7.1 kg DEEE/locuitor. Un alt studiu privind DEEE realizat de ECOTIC a reliefat ca cea mai mare parte a DEEE-urilor din mediu rural sunt deseuri istorice.

In luna noiembrie, ECOTIC a lansat proiectul “Caravana ECOTIC”, un amplu proiect de constientizare, cofinantat de Comisia Europeana prin programul Life+.  Elementul central al Caravanei este o expozitie mobila in care sunt prezentate zece tipuri de deseuri de echipamente electrice si electronice dezasamblate, evidentiindu-se in scop educativ componentele acestora. Caravana va ajunge in 150 de scoli si 30 de piete publice pana la jumatatea anului 2016.

Proiectul include actiunile “Zilele Reciclarii in orasul tau”, in 2014 fiind organizate evenimente in Bucuresti, Slatina si Giurgiu, “Zilele ECO in scoala ta”, caravana fiind gazduita de 21 de institutii de invatamant, 9.192 elevi intelegand mai bine motivele pentru care este bine sa reciclam corect DEEE si DBA , precum si seminarii locale alaturi de institutii implicate in managementul DEEE.

Un eveniment remarcabil a fost cea de-a sasea editie a  “Galei Premiilor pentru un mediu curat 2014” unde au fost premiate proiecte cu impact deosebit in protectia mediului si a dezvoltarii durabile.

 

Alte proiectele de colectare si constientizare a populatiei realizate in anul 2014 de ECOTIC si ECOTIC BAT au fost urmatoarele:

 

Alte actiuni importante au fost:

 

ECOTIC a gazduit Adunarea Generala WEEE Forum la Bucuresti, unde s-a ales un nou Presedinte, care va reprezenta organizatiile colective la nivel european.

ECOTIC s-a implicat si in dezbaterile legislative aferente domeniului managementului deseurilor, participand la dezbaterea publica cu privire la implementarea noii directive a DEEE, precum si prin opinii si puncte de vedere inaintate  Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. ECOTIC s-a alaturat grupului “Initiativa Romania Orizont 2020”, grup in care actorii din piata dezbat metode de imbunatatire a cadrului legislativ.

Am participat astfel la dezbaterea noii legi a salubritatii, precum si la alte evenimente alaturi de  Ministrul Mediului.

Membrii din echipa ECOTIC au tinut prezentari in evenimentele Cum curatam Romania – conferinta ZF, ECOMEDIU 2014, Societatea Europeana a Reciclarii – Resurse Naturale si Managementul Deseurilor, Provocari globale – abordari locale: reciclarea deseurilor & economisirea resurselorR4R – Region for Recycling si VIP partners meeting Likeit.

Impreuna pentru un mediu curat!