S-a deschis prima linie de reciclare a tonerelor din România

de | nov. 18, 2021 | Stiri

2021 marchează lansarea primei instalații de tratare tonere din România

WOOD Expert Solutions a  lansat la mijlocul acestui an prima instalație de tratate tonere din România, cu o capacitate de tratare de 6 tone/8ore. Aceasta se află în București și tratează toate tipurile de tonere care conțin pulbere, prin intermediul injecției cu azot, necesară pentru a preveni o posibilă explozie a tonerelor.

Dacă până în prezent, cartușele de imprimantă și tonerele ajungeau la gropile de gunoi sau în incineratoare, aceasta soluție de tratate și reciclare reduce incinerarea tonerelor cu 90%.

Tonerele care ajung la gropile de gunoi sau sunt aruncate la întâmplare riscă să polueze mediul și să ne afecteze sănătatea. Pulberea, reprezentând 10% din greutatea tonerului, este formată din particule de plastic  mai mici de 3 microni, care dacă ajung în mediu poluează ireversibil. Colectarea separată a tonerelor cu CIP se face în centre dedicate colectării deșeurilor electrice și electronice și, mai apoi, reciclarea, ajută la diminuarea poluării, reducerea deșeurilor solide generate și reutilizarea materiilor prime în vederea realizării de noi produse.

„Ne bucurăm că am reușit să lansăm această instalație, la standarde europene, după o muncă de câțiva ani de zile. Venim astfel în întâmpinarea nevoilor de colectare și reciclare conformă, la nivel național a tonerelor și sperăm ca pe termen scurt și mediu, numărul celor care ajung în gropile de gunoi sau în incineratoare să scadă” ne-a declarat Horia Irimescu, Director General  WOOD Expert Solutions.

Tonerele conțin o serie de materiale care se recuperează prin reciclare: plastic, fier, aluminiu, inox, alamă și cupru. Astfel, se contribuie semnificativ la protecția mediului înconjurător, salvând resursele naturale prin reintroducerea materiilor prime secundare în circuitul de producție. În acest sens, WOOD Expert Solutions dezvoltă un proiect care să permită transformarea pulberii din tonere în obiecte de uz casnic.

Tonerele predate către ECOTIC sunt tratate și reciclate la partenerul WOOD Expert Solutions.

„Majoritatea operatorilor transferă tonerele către valorificare energetică. Ce are special aceasta instalație, este modul de separare a fracțiilor, volumul mare procesat per ora și faptul că 75% din greutatea unui toner ajunge sa fie reciclată si nu valorificată. Salutăm astfel de proiecte și ne dorim să avem un număr cât mai mare de inițiative de acest gen in rândul partenerilor.” a declarat Sabina Pîrvulescu, Director Operațional ECOTIC.