„Prietenii mediului în vremea pandemiei” – Ediția a III-a cu Maria Stoian

de | iul. 15, 2020 | Articole, Stiri

Prietenii mediului în vremea pandemiei: “Satele românești și destinațiile rurale sunt căutate pentru autenticitatea lor. Ne dorim și pe viitor un turism cât mai educat și durabil, în armonie cu natura, astfel încât să se bucure și generațiile viitoare de autenticitatea și ospitalitatea turismului rural.”

Ediția a III-a de „Prietenii mediului in vremea pandemiei” continuă cu Maria Stoian – preşedinte fondator al ANTREC România (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural).

Maria Stoian este un binecunoscut om de turism atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

În anul 2004, a înfiinţat revista “Vacanţe la ţară, vacanțe cu farmec”, pentru o mai bună promovare a activităţilor.

ECOTIC:Ce activități ați desfășurat în această perioadă petrecută acasă?

Maria Stoian: Și în cazul nostru majoritatea activităților s-au derulat în mediu online. Comunicarea a fost foarte importantă. Am redus pe cât posibil deplasările, am respectat normele de distanțare și reglementările autorităților.

Am încercat să ne axăm pentru iubitorii turismului rural, iubitorii vacanțelor, pe informații cât mai optimiste, exemple de bune practici, să le explicăm că satele românești, autenticitatea acestora, colțurile de natură îi așteaptă și după această perioadă.

Satele românești și destinațiile rurale sunt căutate pentru autenticitatea lor. Ne dorim și pe viitor un turism cât mai educat și durabil, în armonie cu natura, astfel încât să se bucure și generațiile viitoare de autenticitatea și ospitalitatea turismului rural.

Am distribuit pe social media din arhiva materialelor recomandări de destinații specifice turismului rural și ecologic: pensiuni de dimensiuni mici și medii situate în mijlocul naturii, peisaje pitorești, sate de munte și tradițiile acestora, drumeții tematice pe rute ecoturistice, spații de cazare de tip camping sau glamping. De asemenea, astfel de articole au fost promovate și-n ediția print a revistei noastre și pe site.

ECOTIC: Care considerați că au fost beneficiile pentru mediul înconjurător în această perioadă?

Maria Stoian: Natura a beneficiat de un moment de respiro. Asociațiile şi organizatiile de profil au informat foarte activ aceste lucruri, trăgând încă o dată un semnal de alarmă pentru ce înseamnă influența factorului uman asupra mediului înconjurător.

Reducerea transportului auto și aerian a avut un impact pozitiv pentru mediu. Totodată, observăm în prezent un interes crescut pentru mijloacele de transport alternative, nepoluante.

Dacă ar fi să alegem un impact pozitiv al acestei situații cauzate de pandemie, acesta ar fi clar cel mai important.

ECOTIC: Cum v-a impactat aceasta perioadă? Personal, dar și profesional.

Maria Stoian: A fost o perioadă în care am conștientizat poate mai mult ca niciodată cât de importante sunt ieșirile în natură, plimbările pe care uneori le considerăm banale. Mi-au lipsit ieșirile în natură, la munte și în destinații autentice, plimbările prin Muzeul Satului, interacțiunea cu meșterii populari la târguri și expoziții, petrecerea tradițională a Sărbătorilor de Paște, cu cei dragi.

Am comunicat cu prietenii în permanență si chiar am contribuit fiecare cu idei despre cum se vor transforma vacanțele de acum înainte, în această nouă normalitate cu care ne confruntăm.

ECOTIC: Ați decis să schimbați ceva în activitatea de zi cu zi, ce țin de protecția mediului?

Maria Stoian: Să scoatem în evidență și mai mult cât de importantă este protecția mediului, promovarea unui turism responsabil, cât mai puțin invaziv, pe care să-l respectăm cu toții.

Căutăm să avem cât mai puține întruniri directe, să ne adaptăm și să organizăm ședințe și întâlniri online unde există aceste alternative, să ne organizăm mai eficace timpul si activitățile.

Pensiunile membre ANTREC să reflecte în activitățile lor și în comunicarea lor că respectă aceste reguli de protecție a mediului, de management al deșeurilor, colectare selectivă, promovare de activități și servicii ce țin de ecoturism, programe de ecologizare etc.

Vom promova mai mult pensiunile de dimensiuni mici și medii ce beneficiază de curți generoase sau sunt amplasate într-un cadru natural pitoresc.

Îi mulțumim doamnei Maria Stoian pentru împărtășirea gândurilor și a ideilor bune pe care deja le pune în practică.

Vă invităm să aflați lucruri noi despre România citind revista Vacanţe la ţară, vacanțe cu farmec