Premiera pe piata reciclarii din Romania – GreenGlass

de | dec. 16, 2013 | Stiri

GreenGlass, fabrica de reciclare a sticlei, a fost inaugurata in data de 05 decembrie 2013 langa Bucuresti, in localitatea Popesti-Leordeni, dupa o investitie de 4 milioane de euro.

GreenGlass are o capacitate de peste 110.000 de tone de sticla si poate procesa toate deseurile de sticla din Bucuresti in doar 7 zile.

Green Group, unul dintre cei mai importanti investitori in industria verde din Romania, a inaugurat in data de 05 decembrie, GreenGlass Recycling. Aceasta fabrica se gaseste in proximitatea Capitalei, in cadrul fostei platforme industriale Danubiana.  Deseurile de sticla sunt transformate aici in granule de puritate foarte mare (99,99%), acestea fiind mai departe folosite in procesul industrial de fabricare a sticlelor noi. Fabrica va avea o capacitate totala de procesare de 110.000 de tone de deseuri din sticla anual.

Folosind sticla provenita de la societatile de salubritate, din industria de constructii si auto, din sistemul HoReCa, de la statii de sortare municipale a deseurilor si de la colectori autorizati, GreenGlass contribuie direct la micsorarea cantitatii de deseuri din sticla care ajunge la gropile de gunoi. Reprezentantii GreenGlass estimeaza ca fabrica poate procesa toate deseurile de sticla din Bucuresti in doar 7 zile.

„In Romania, cantitatea monitorizata de sticla pusa anual pe piata sub forma ambalajelor este de aproximativ 200.000 de tone, la care se adauga o cantitate nemonitorizata de peste 300.000 de tone de sticla plata folosita in constructii, precum si cantitati importante de sticla provenita din industria auto. Vorbim de un material din ce in ce mai folosit in diverse industrii, dar care a ramas pe ultimul loc in ceea ce priveste reciclarea, desi avem obiective stricte de gestionare a acestui tip de deseu”, a declarat Constantin Damov, co-fondator Green Glass Recycling.

Obiectivul de reciclare a deseurilor de ambalaje de sticla pentru Romania ca stat membru al UE este de 60% din cantitatea pusa pe piata, incepand cu anul 2012. In primul an de functionare, reprezentantii GreenGlass estimeaza ca fabrica va procesa peste 30.000 de tone de sticla, urmate de o crestere anuala de 15.000 de tone, pana la atingerea capacitatii maxime.

Fabrica desfasoara operatiuni de macinare, tratare termica, separare magnetica a metalelor, aspirarea foliilor de plastic si a etichetelor, sortare manuala si sortare in functie de granulatie, iar ca produs final rezulta granule de sticla, cu o puritate de culoare si material extrem de ridicata. GreenGlass este singura fabrica din Romania si din Europa de Est cu instalatii de sortare de ultima generatie ce poate produce granule de sticla de puritate de 99,99%.

Printre cei mai importanti clienti ai GreenGlass sunt marii producatori locali de ambalaje de sticla, geam plat sau fibra de sticla, dar materialul poate merge si la export, cererea de sticla reciclata fiind in crestere la nivel mondial.

Green Glass este parte din Green Group, cel mai mare investitor in industria verde din Romania. Din Green Group mai fac parte: GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber Internațional (producator de fibra sintetica si banda PET), GreenWEEE International (unitate de tratare a deseurilor electrice si electronice), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din Romania care trateaza echipamentele de iluminat uzate)

Detalii despre GreenGlass sunt disponibile aici.