Peste 500 de echipamente IT dăruite copiilor de la țară prin intermediul proiectului IT4Kids în mediul rural

de | oct. 3, 2023 | Stiri

Demarat în anul 2020, la inițiativa Școlii Informale de IT, în parteneriat cu BCR, proiectul „IT4Kids în mediul rural” a marcat anul acesta noi reușite, aducând în prim plan și o premieră interesantă: depășirea granițelor țării.

La vremea inițierii sale, proiectul „IT4Kids în mediul rural” avea scopul de a îmbunătăți accesul la educația modernă (inclusiv de la distanță) pentru elevii din mediul rural, în contextul pandemiei de Coronavirus și a imposibilității copiilor de a se prezenta la școală. Astăzi, proiectul a crescut exponențial, atât în ceea ce privește numărul instituțiilor implicate cât și în ceea ce privește valențele mult mai complexe ale sprijinului acordat copiilor români din mediul rural din țară sau străinătate.

Dintre instituțiile prestigioase care s-au implicat în decursul anilor, pe lângă inițiatori, în acest proiect generos, menționăm: Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice, InnovX-BCR, Digital Stack, BCR Social Finance IFN SA, HyperMedia, ECOTICA.P.D.E.T.I.C., Ateliere fără frontiere și Smart Health Cluster.

În cadrul ediției din acest an a proiectului, peste 140 de echipamente IT (laptopuri și videoproiectoare) au ajuns la Centrul de Pregătire al Digital Stack dar și la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Chieșd, județul Sălaj. Nu în ultimul rând, o parte dintre laptopuri au ajuns la un centru de educație și cultură românesc din Italia, de pe lângă Parohia Românească a „Sfinților Mina Marele Mucenic și Efrem cel Nou” din Sedegliano, al Sfintei Mitropolii a Italiei în Patriarhia Ecumenică, care va derula proiecte de educație tehnologică pentru copiii românilor ce trăiesc și muncesc în satele și comunele din regiunea Friuli-Veneția Giulia.

„Cea mai bună investiție pentru viitor este investiția în educație. Prin ceea ce facem la nivelul centrului de pregătire pentru elevi și studenți inițiat la nivelul Digital Stack în colaborare cu Fundația Orange, ne dorim să contribuim direct și consistent la pregătirea noilor generații, astfel încât provocările ce apar zi de zi pe piata forței de muncă să fie mult mai ușor de gestionat de către acestea”, a precizat doamna Carmen Ciulacu, CEO Digital Stack.

Toate echipamentele IT colectate de la donatori au fost igienizate, formatate și dotate cu sisteme de operare de către asociația Ateliere fără frontiere, cu sprijinul ECOTIC.

„O mare cinste și onoare să includem și Chieșdul pe harta IT4Kids pentru mediul rural, lansat în anul 2020.  Proiectul are scopul de a îmbunătăți accesul la educația modernă (inclusiv de la distanță sau de tip blended learning) pentru elevii din mediul rural. Mulțumim partenerilor tradiționali (BCR și InnovX-BCR), Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice și nu în ultimul rând Școlii Informale de IT, pentru sprijin și susținere. Profesionalismul de care ați dat dovadă și dăruirea pentru realizarea unor proiecte atât de complexe sunt dovada cea mai evidentă a unei munci asidue. Ne bucurăm că ați acceptat această provocare și ne dorim să păstrăm această colaborare și pe viitor!” a declarat doamna profesor Viorica Sabău, cadru didactic în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Chieșd.