Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat – 2016: Interviu DGASPC Sector 6

de | feb. 6, 2017 | Stiri

Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat – editia 2016, a reunit 98 de proiecte inscrise in cele 4 categorii: ONG, Companii, Institutii Publice si Institutii de Invatamant. Din dorinta de a afla ce sta in spatele acestor proiecte speciale vom publica interviuri cu reprezentantii entitatilor castigatoare .

Astazi am discutat cu Directorul General DGASPC Sector 6  – Gabriela Schmutzer.

Sunteti castigatorii categoriei Marele Premiu pentru Institutii Publice in cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, editia 2016. Ce inseamna acest premiu pentru dvs.?

G.S.: Premiul înseamnă pentru instituția noastră o confirmare a eforturilor depuse în direcția implementării de noi proiecte, care să schimbe în bine societatatea și să implice cât mai multe aspecte ale vieții de zi cu zi. Ne bucurăm că inițiativa noastră a convins, printre altele,  și prin faptul că are mai multe valențe, reușind să unească într-un singur program obiective din domeniul social, dar și din cel al protecției mediului înconjurător. Magazinul SocialXChange are ca beneficiari oameni cu dificultăți materiale, cărora le pune la dispoziție produsele donate de cetățeni, reușind, în același timp, să aibă un impact pozitiv asupra lumii în care trăim, prin reducerea semnificativă a poluării cauzate de risipă.

Ne puteti spune cum a pornit proiectul Social Xchange?

G.S.: Proiectul a pornit de la realitatea simplă că unii oameni aruncă ceea ce altora le lipsește.  Iar ceea ce se aruncă nu doar se risipește, ci ne afectează în mod negativ pe fiecare dintre noi. Am înțeles că este o problemă care necesită soluții imediate și că avem nevoie de un instrument prin intermediul căruia să rezolvăm această situație anormală. În sectorul 6, cetățenii au acum ocazia de a dona lucrurile care le prisosec, iar cei aflați într-o situație materială precară știu că există un loc unde pot munci pentru a beneficia de ele. Reintroducem astfel în circuitul de consum o cantitate însemnată de produse, înclusiv alimente, care altminteri ar ajunge la pubele și apoi ar fi deversate în gropile de gunoi.

Pentru ca suntem la inceput de an si fiecare ne propunem noi obiective, care sunt obiectivele de anul acesta in ceea ce priveste proiectul?

G.S.:Avem mai multe obiective majore în acest an: primul dintre ele îl reprezintă extinderea programului la toate cele patru cartiere ale sectorului, pentru a oferi tuturor ocazia de a participa, cu eforturi minime, la acest program. În al doilea rând, ne propunem să derulăm o campanie de informare și sensibilizare, astfel încât cetățenii să perceapă mesajul nostru și să înțeleagă toate implicațiile acestui proiect. În al treilea rând, ne dorim să facem cunoscut magazinul la nivel național și să acordăm asistență celor care vor să implementeze programul în unitatea administrativ-teritorială în care își defășoară activitatea. Mai intenționăm să extindem parteneriatele public-private, pentru a atrage cât mai mulți donatori pentru magazin. Nu în ultimul rând, anul 2017 va marca implementarea unui proiect mai amplu, care, asemeni SocialXChange, abordează cele două componente:  cea socială, de sprijinire a persoanelor sărace, și cea ecologică, de protejare a mediului înconjurător. Proiectul se numește ”Banca Locală de Alimente Sector 6” și are ca scop colectarea, depozitarea și distribuirea către persoane defavorizate a alimentelor pe care magazinele, restaurantele, firmele de catering etc intenționează să le arunce. Proiectul este novator, devansând cu mai multe luni promulgarea Legii privind combaterea risipei alimentare. În prezent căutăm parteneri din sectorul economic, dispuși să se alăture acestui program și să ne doneze produsele alimentare care le prisosesc.

Ce mesaj vreti sa transmiteti cetatenilor in ceea ce priveste responsabilitatea sociala?

G.S.: ”Tu faci schimbarea, tu ești schimbarea!” este mesajul nostru pentru cetățeni, așa cum apare afișat și pe site-ul Magazinului SocialXchange. Este un mesaj simplu, dar cu implicații profunde pentru societatea românească, afectată încă de neîncredere și inerție. Noi suntem pregătiți să schimbăm această mentalitate. Este foarte important ca toți cei care apelează la serviciile Magazinului SocialXChange să vadă că mesajul este acoperit de fapte. Nu poți cere oamenilor să se implice dacă nu o faci chiar tu.

06.02.2017

 

Chatbot Icon

Bună! Cu ce te putem ajuta?