Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat – 2016: Interviu Asociatia Semper Musica

de | feb. 13, 2017 | Stiri

Continuam seria interviurilor cu Madalin Ianus, Director Executiv si Membru Fondator al Asociatiei Semper Musica Filiala Tecuci, castigatori la categoria ONG.

Sunteti castigatorii categoriei Marele Premiu pentru ONG in cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, editia 2016. Ce inseamna acest premiu pentru dvs.?

M.I.: Premiul castigat a insemnat pe de-o parte o recunoastere publica a efortului voluntarilor nostri, iar pe de alta parte o responsabilitate in ceea ce priveste continuarea directiei si identificarea de noi initiative
similare care sa protejeze mediul. De asemenea, premiul ne pozitioneaza ca o organizatie puternica la nivelul judetului Galati si astfel, vom putea insista mai mult pe langa primariile din judet in vederea replicarii actiunii organizate in Tecuci sau chiar dezvoltarea unor noi activitati care sa vina in sprijinul cetatenilor si in final, mediului. Asadar, suntem onorati, dar si foarte pregatiti sa ne asumam si mai serios aceasta directie legata de reutilizare si protejarea mediului.

Cum ati ajuns sa dezvoltati proiecte dedicate reutilizarii?

M.I.: In proiectele pe care le-am dezvoltat pana acum, initiativele legate de mediu au avut un rol important. Fie ca a fost vorba de actiuni de ecologizare sau fie legate de organizarea de campanii intra-scolare legate de protectia mediului, organizatia si-a dorit responsabilizarea tinerilor in ceea ce priveste risipa (de apa, mancare, haine etc) si comunicarea mesajului lor catre intreaga comunitate. Din dorinta tinerilor de a reduce cantitatea de deseuri – haine – din Tecuci s-a nascut initiativa containerelor de donat haine. Asa cum am mentionat si in aplicatia pentru premiul castigat, a fost ideea lor, ei au strans fondurile necesare si iata ca tinerii misca comunitati. Asadar, totul a pornit de la o problema a comunitatii si de la disponibilitatea tinerilor tecuceni de a raspunde acestei probleme.

De unde a pornit ideea de amplasare a containerelor de haine?

M.I.: De la cinci elevi de liceu care si-au dorit pe de-o parte sa reduca deseurile de haine din Tecuci, iar pe de alta parte sa ii ajute pe cei care intampina dificultati financiare si astfel, nu isi pot permite sa cumpere haine noi. La inceput, ideea venita de la ei a fost o propunere care nu stiam daca va deveni realitatea. Pentru achizitionarea containerelor era nevoie de fonduri pe care organizatia nu le avea. Insa, acesti cinci tineri au convins mediul de afaceri din Tecuci si primaria ca ideea lor merita fondurile necesare si astfel, amplasarea containerelor pe domeniul public a devenit realitate, una de care se bucura in prezent toti cetatenii orasului.

Pentru ca suntem la inceput de an si fiecare ne propunem noi obiective, care sunt obiectivele de anul acesta in ceea ce priveste proiectul?

M.I.: Constantand ca doua containere sunt insuficiente pentru comunitatea din Tecuci, ne gandim la achizitionarea de noi containere care sa fie postate si in zone care in prezent au ramas neacoperite. De asemenea, prin fondurile nerambursabile care vor fi puse la dispozitia ONG-urilor de catre Primaria Galati, ne gandim sa replicam initiativa si in Galati. Mai mult decat atat, ne dorim construirea de spatii comunitare in care atat elevii, cat si comunitatea sa inteleaga ce inseamna prevenirea risipei, reutilizarea si unde sa organizam tot felul de actiuni de educare a comunitatii in ceea ce priveste protectia mediului.

Care ar fi mesajul pe care l-ati transmite noii generatii referitor la atitudinea fata de mediul inconjurator si fata de persoanele aflate in dificultate?

M.I.: In primul rand ca lucrul tau vechi poate fi unul nou pentru cineva care nu si-l permite. In al 2 lea rand, le transmit celor foarte tineri ca unele lucruri pot fi reutilizate, iar daca nu pot fi, cu siguranta pot fi reciclate. Am vazut in alte tari gradini suspendate superbe realizate din Pet-uri, am vazut mozaicuri extraordinare realizate din capace de Pet-uri sau cum tinerii isi doneaza perechile de blugi pe care nu le mai folosesc catre alti tineri care intampina dificultati economice. Cum in alte tari se poate, cred ca se va putea si la noi, acest lucru fiind posibil prin deschiderea tinerilor catre astfel de initiative. Nu putem sa ajungem la nivelul altor tari, din acest punct de vedere, daca nu avem in vedere educatia tinerilor in ceea ce priveste mediul, orientarea cadrelor didactice si mai mult catre actiuni care sa protejeze mediul si in final, educarea cetatenilor. Asadar, mesajul nostru este legat de prevenirea risipei, reutilizare si fapte bune!

13.02.2017