ECOTIC: 2020, un an al adaptării în colectarea separată DEEE

de | mart. 29, 2021 | Stiri

Anul 2020 a reprezentat, la nivelul întregii societăți, un an al adaptărilor: ne-am adaptat la munca de acasă, la distanțarea socială, la școala online. Totodată, activitățile de conștientizare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice ale ECOTIC au fost și ele adaptate la noul context pandemic: au predominat colectările de la domiciliu, proiectele educaționale s-au mutat în mediul online și au fost dezvoltate în această perioadă mai multe activități de conștientizare menite a capitaliza deschiderea cetățenilor spre cunoaștere.

Anul 2020 a reprezentat pentru ECOTIC lansarea campaniei naționale de informare Fii la tine-n țară la fel ca afară (fiiintara.ecotic.ro), care a adus bunele practici din țările europene mai aproape de români. Campania, care s-a desfășurat împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor, s-a axat pe o campanie multimedia, care a inclus un spot TV, campanie cu influenceri precum și o campanie în social media, la nivel național mesajul ajungând la peste 13 milioane de cetățeni.

Luna aprilie a fost momentul în care educația ecologică adresată celor mari și celor mici, deopotrivă, a pătruns în mediul online. Campania de conștientizare din mediul online a demarat prin postarea de elemente inspiraționale precum articole, spoturi video sau diferite materiale de studiu, cum este spre exemplu Manualul de protectia mediului, realizat de ECOTIC în parteneriat cu Info Cons, menit a veni în sprijinul tuturor celor care doresc o educație ecologică de calitate. Amintim, de asemenea, vlogurile de educație ecologică, sesiunile de live storytelling în care cei mai mici au ascultat povești pe teme ecologice și vlogurile de reciclare creativă prin intermediul cărora părinții și copii au învățat să facă proiecte de reciclare creativă oferind astfel o nouă viață obiectelor din casă.

În 2020, ECOTIC și Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) au făcut pași temeinici în vederea promovării reutilizării echipamentelor electrice și electronice  prin susținerea și sprijinirea tehnică a Organismul Național de Standardizare din România (ASRO) în vederea transpunerii în limba română a standardului internațional de reparare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice – EN 50614:2020. Acesta se aplică proceselor referitoare la pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și  oferă un cadru care să garanteze consumatorilor calitatea și securitatea EEE recondiționate.

Deși colectările de la domiciliu sau de la sediul firmelor au predominat în anul 2020, ECOTIC extinzând acest serviciu prin partenerii săi în județele Neamț, Constanța, Cluj și Iași, tradiționalele campanii de colectare și conștientizare în mediile urban și rural nu au lipsit nici de această dată. Cele 61 de campanii de conștientizare și colectare DEEE și DBA au informat cetățenii din 12 județe cu privire la importanța colectării separate a DEEE-urilor aducând puncte de colectare și servicii de ridicare de la domiciliu mai aproape de aceștia.

În octombrie, ECOTIC a marcat Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice prin lansarea numărul unic 021 9641 adresat tuturor persoanelor care vor să afle ce modalități de predare a DEEE-urilor au la dispoziție. Peste 1000 de persoane au sunat la acest numar pentru a afla cum pot preda în mod corect DEEE-urile sau care sunt cele mai apropiate puncte de colectare.

ECOTIC și GreenWEEE au organizat, și în acest an, proiectul de donații, Intră în cercul solidarITății, alături de APDETIC, Școala Informală de IT, Ateliere fără Frontiere și RFI.  14 instituții de învățământ, marea lor majoritate din mediul rural, au fost dotate cu 132 de echipamente IT. Din cele peste 70 de organizații care s-au înscris pentru a primi echipamente IT recondiționate, majoritatea a fost reprezentată de școlile din mediul rural. Se observă astfel o nevoie crescândă de echipamente IT în școli.

În acest context, ECOTIC a decis prelungirea posibilității de donații de echipamente IT de către companii mari și mici pe tot parcursul anului, prin completarea formularului de pe website.

Pentru a veni în sprijinul părinților în ceea ce privește prevenirea cazurilor de ingestie a bateriilor tip pastilă, ECOTIC BAT a lansat un spot video educativ ce pune în prim plan pericolul la care sunt expuși cei mici. Acesta prezintă sfaturi privind depozitarea lor corectă și principalii pași pe care părinții trebuie să îi urmeze în cazul unor situații neplăcute care implică ingestia de baterii.

Acesta este disponibil pe www.ecotic.ro/baterii precum și pe canalul de YouTube – Organizatia ECOTIC.

“2020 a fost un an al schimbării și al adaptării. Pandemia ne-a obligat să ne adaptăm modul de lucru la noua situație. Totuși, este o schimbare care ne permite să ne extindem și mai mult activitățile de conștientizare, atingând astfel un public mai numeros. Sperăm ca 2021 să aducă schimbări în bine, la nivelul întregii societăți.”  declară Valentin Negoiță, președintele ECOTIC. 

În 2021, vom continua activitățile de de conștientizare în mediul online, precum și deja consacratele campanii de informare și colectare marca Orașe Curate și Comune Curate. Totodată, vom continua să depunem eforturi pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu puncte de colectare cât mai aproape de aceștia.

www.ecotic.ro