Cum se testează bateriile alcaline de uz casnic?

de | iun. 18, 2018 | Stiri

Testarea corecta a  performanțelor bateriilor de uz caznic este un exercițiu complex, deoarece utilizarea în viata de zi cu zi trebuie simulată. Totuși, mass media și organizațiile de protectia consumatorilor testează bateriile pentru a compara diferite branduri și a trage concluzii bazate pe performanța acestor baterii. Adesea, aceste teste se fac pur și simplu prin punerea bateriilor într-un aparat și lăsându-l să funcționeze în mod continuu, dar rezultatele pot fi greșite și înșelătoare.

În ceea ce privește bateriile alcaline de uz casnic, metodele corecte de testare și performanțele sunt descrise oficial în standardul (IEC 60086) care stabilește și o varietate de teste de descărcare. Aceste teste de aplicație simulează utilizarea lor electrică de zi cu zi de către un consumator obișnuit și sunt actualizate frecvent pentru a se conforma celor mai recente tendințe.

Există câteva principii-cheie esențiale în procesul de testare:

  • Testarea mai multor baterii (8) de aceeași marcă și tip
  • Testarea intermitentă, adică nu funcționarea continuă a unui aparat
  • Testarea bateriilor în mai multe teste de aplicație
  • Condițiile reale ale mediului de testare sunt importante

Testarea intermitentă a bateriilor

Este important să se știe că toate testele de utilizare au un profil de epuizare intermitent și nu continuu, în concordanță cu modelul clasic de utilizare a bateriilor de către consumatori. Această diferență este foarte importantă, deoarece o scurgere intermitentă permite acumulatorului să se regenereze și să crească eficiența descărcării și capacitatea corespunzătoare. Eficiența regenerării se bazează pe mai multe elemente, inclusiv pe formula acumulatorului, iar diferențele semnificative pot fi măsurate între diferitele mărcile și tipuri de baterii.

Teste multiple de aplicație

În plus, testarea unui profil de epuizare a bateriei oferă o imagine selectivă a performanței totale de descărcare a acesteia. În prezent, pentru un singur tip de baterie, cerințele oficiale includ până la șase teste diferite de aplicație. Acest lucru testează utilizarea bateriilor în aparatele cu consum redus, mediu și ridicat de energie. Bateriile foarte performante cu epuizare redusă nu au rezultate bune în testele care implică epuizare crescută și invers.

Condiții standard în timpul testării descărcărilor

Depozitarea bateriilor înainte de realizarea testelor de descărcare și realizarea efectivă a acestora trebuie să se efectueze în condiții bine definite.

În particular, temperatura este un aspect foarte important in cazul testelor care implică epuizarea  bateriei. Fluctuațiile scăzute de temperatură, de 2 ° C, pot avea un impact semnificativ asupra performanțelor bateriei. Controlul umidității relative este important pentru a evita efectele de condensare asupra acesteia.

În cele din urmă, vârsta bateriei trebuie de asemenea luată în considerare, deoarece acest lucru poate avea un impact relativ mare asupra rezultatelor testelor.