Utilizarea în siguranță a bateriilor

de | iun. 18, 2018 | Stiri

Bateriile portabile reprezintă o sursă de energie electrică portabilă ce poate fi utilizată într-o gamă largă de aparate, de la telecomenzi pentru jucării până la dispozitive portabile de lux. Datorită dezvoltării constante de noi produse și a inovației, tot mai multe aparate care necesită baterii pentru a funcționa au fost introduse pe piață.

Bateriile portabile se prezintă într-o varietate de forme, dimensiuni și compoziții. Pentru funcționalitatea aparatului și siguranța dumneavoastră, este important să faceți alegerea corectă atunci când selectați o baterie, ținând cont de câteva principii de bază pentru a asigura utilizarea în siguranță a bateriei și a aparatului.

Principii generale de siguranță

– Ca punct de pornire, atât instrucțiunile aparatului, cât și informațiile de pe ambalajul bateriei trebuie citite cu atenție și înțelese de către consumator. Acestea conțin informații despre tipul de baterie recomandat pentru folosirea aparatului;

– Folosirea incorectă a bateriilor (de ex. aruncarea lor în foc, supraîncărcarea, folosirea polarității greșite, ș.a.), precum și manipularea acestora, este foarte periculoasă și poate duce la vătămări grave și la deteriorarea aparatului;

– Instrucțiuni pentru încărcarea bateriilor reîncărcabile:

  • Respectați polaritatea bateriilor
  • Utilizați numai tipul de baterii care este compatibil cu încărcătorul
  • Condițiile ideale de încărcare sunt la temperatura camerei
  • Nu reîncărcați bateriile nereîncărcabile (primare)

 Sfaturi pentru achiziționarea bateriilor

Înainte de a cumpăra baterii online sau în magazine fizice, vă rugăm să verificați toate instrucțiunile de siguranță și utilizare aplicabile, furnizate de producător împreună cu produsul sau online. Vă rugăm să aveți o precauție suplimentară dacă bateriile sunt:

– Vândute fără sigla sau marca corectă a producătorului

– Vândut la un preț extrem de scăzut, care ar putea indica produse contrafăcute

– Vândut fără ambalaj și/sau instrucțiuni de utilizare

– Este comercializat ca “OEM”, deoarece acest lucru poate însemna că producătorul nu este un producător de baterii de încredere

Utilizarea în siguranță a bateriilor litiu-ion

Producătorii au conștientizat faptul că unele persoane pot folosi celulele bateriilor cilindrice litiu-ion într-un mod ce nu corespunde cu scopul în care acestea sunt menite a fi utilizate, spre exemplu în produse precum eCigarette și vape pens. Ca urmare a puterii mari pe care o dețin, unele celule Li-ion necesită măsuri de siguranță pentru a face utilizarea lor sigură.

Folosirea necorespunzătoare a celulelor Li-ion în eCigarettes și vape pens poate provoca riscuri serioase pentru proprietatea și siguranță personală.