DRUMURILE CARAVANEI

de | iul. 4, 2016 | Pe Drumul Cel Bun

De la CARAVANA ECOTIC la STAŢIA DE RECICLARE. Plus un nou proiect pentru ORAȘE CURATE.

Pentru un mediu curat, toate statele lumii trebuie să depășească diverse dificultăţi, procesul fiind complex și de cursă lungă.

De la gradul de conștientizare și indentificare a soluţiilor la mecanisme de implementare și infrastructurile necesare, provocările încă rămân sau se întorc cu noi semne de întrebare – mergând la pas cu evoluţia societăţii tot mai moderne.

Pentru un mediu curat, omul trebuie să ţină pasul cu el însuși: cu evoluţia și dinamica lui, cu propriile “pofte” și obiceiuri de consum.

Fiecare individ, indiferent cine e, are o Amprentă Ecologică – un impact asupra mediului înconjurător. Fiecare gospodărie, indiferent a cui este, produce deșeuri în fiecare zi.

De la hârtie/carton/sticlă/alimente/textile/lemn la echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori, oamenii aduc în gospodăriile lor tot confortul care, după ce este epuizat, poate deveni disconfortul mediului înconjurător. Nu și dacă procesul e circular – deșeurile “eliberate”, devenind resurse pentru noile producţii. Iar pentru ca reciclarea să funcţioneze, oamenii trebuie să selecteze.

Activă de 10 ani pentru un mediu curat, Organizaţia ECOTIC a știut că atunci când oamenii înţeleg aceste lucruri, pretenţiile lor cresc – în primul rând de la ei, în al doilea rând de la autorităţi.

Cu doi ani în urmă, ECOTIC știa că este timpul pentru un proiect care să crească gradul de conștientizare în rândul oamenilor și să le ofere suportul pentru a pune schimbarea în mișcare. Așa a apărut “Caravana ECOTIC”, proiect cofinanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE+.

În 2014, Caravana a început un drum lung de doi ani prin ţară – vizitând peste 30 de judeţe, parcând în curţile a peste 200 de școli, inspirând și implicând peste 85.000 de elevi plus cadre didactice și susţinând campanii locale pentru locuitorii fiecărui judeţ vizitat – atât în mediul urban cât și în cel rural.

Într-o caravană care transporta expoziţia mobilă a electricelor și electronicelor (astfel încât să poţi vedea cu ochii tăi în câte straturi și bucăţele pot fi descompuse aparatele pentru a fi reutilizate sau reciclate), oamenii au conștientizat că unele materiale sunt toxice, că majoritatea pot fi reutilizate și că tot ce scapă în mediul înconjurător lasă urme.

Apoi, aceeași Caravană a colectat toate DEEE-urile și DBA-urile pe care localnicii au înţeles că nu trebuie să le abandoneze la groapa de gunoi, ci să le trimită spre reciclare.

Astfel, procentul de colectare propriu-zisă a crescut și el (organic) odată cu gradul de conștientizare – atât cu ajutorul elevilor, prin instituţiile de învăţământ care au intrat în Campania “Zilele ECO în Școala ta”, cât și cu ajutorul localnicilor care își doresc sate, comune și orașe curate, alăturându-se campaniei “Zilele Reciclării în Orașul tău!”.

Ajunsă la căpatul drumului, Caravana anunţa pe 2 iunie 2016 la București (în timpul evenimentului de încheiere a proiectului) că nu lasă motorul să se răcească, continuând pe drumul cel bun.

Oamenii au rămas activi în urma Caravanei, solicitând suport pentru colectarea selectivă și așteptând Caravana să revină pentru un nou val de “curăţenie generală”.

Oamenii mai vor Caravana în orașele și în satele lor, vor chiar centre de colectare, precum CMCI – o premieră în România. Oamenii vor și au început să facă ce ţine de ei – pentru că de atât aveau nevoie: să înţeleagă că au puterea să își protejeze mediul.

Astfel, Caravana ECOTIC pe 14 iunie deja ajungea în judeţul Iași, ducând “STAŢIA DE RECICLARE” în mediul rural – pentru sate și comune mai curate în toată ţara.

Mai mult decât atât, o parte din misiunea colectării continuă și în mediul urban, pentru că oamenii vor “OARAȘE CURATE” – o campanie derulată în paralel cu cea a STAŢIEI DE RICLARE, dar, de această dată, nu este susţinută de Caravană ci de noi parteneri locali, care asigură preluarea DEEE-urilor și DBA-urilor!

La ce au dus informarea și chemarea la acţiune? La colaborare! Oamenii, autorităţile și ONG-urile lucrează împreună pentru un mediu curat. Iar noul drum bun abia a început! Primul pe lista ORAȘELOR CURATE este Botoșani, iar primul judeţ vizitat de STAŢIA DE RECICLARE este Iași.

 

Acest material este despre oameni, despre cetăţeni, despre ce pot face și ce pot cere ei – despre puterea lor! Dar mulţi alţi actori joacă roluri importante pentru un mediu curat, iar această discuţie este purtată în seria de articole “WELCOME CHANGE!”, dedicată conceptului de “Economie Circulară”.