Episodul 1: Ce este economia circulara?

de | iun. 7, 2016 | ECONOMIE CIRCULARA, WELCOME CHANGE

Incepem o serie de articole dedicate unor aspecte pe care le consideram importante in dinamica actuala a evolutiei  mediului in care traim. Lumea se schimba si nevoia de a proteja mediul inconjurator devine din ce in ce mai acuta. Este o framantare care a impins guverne si institutii puternice sa dedice din ce in ce mai mult timp analizei situatiei in care ne aflam si generarii unor posibile solutii.

ECOTIC este o organizatie care de 10 ani activeaza in domeniul gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) in Romania, iar aceasta activitate ne-a adus aproape sau ne-a pus in contact cu multe realitati, informatii si fapte legate de mediul inconjurator, de impactul economiei si al deciziilor politice asupra acestuia.

economie circulara _ grafic 1Deja de ani buni, in cercurile decizionale europene si mondiale se vehiculeaza un concept care nu este atat de nou, insa care abia acum incepe sa capete vizibilitate si atentia cuvenita: economia circulara.

In cele mai simple cuvinte, economia circulara este o economie care produce zero deseuri. Este o paradigma noua, un circuit economic in care, inca din faza de design, totul se proiecteaza in asa fel incat ceea ce intra intr-un produs sau proces, se incadreaza in doua categorii: fie este o componenta biodegradabila, fie este o componenta cu 100% potential de reciclare.

Implicatiile unei asemenea definitii sunt uriase. Insa e nevoie de o astfel de schimbare uriasa pentru a reusi, la nivel de umanitate, sa inversam cateva tendinte pe care economistii si sociologii le-au identificat.

Resursele secatuiesc si, astfel, devin din ce in ce mai scumpe. 

In paradigma actuala a economiei liniare, procesele sunt destul de clare. Este ceea ce se numeste „take-make-dispose pattern”: companiile extrag sau cumpara materiile prime, care intra in fabricarea unor produse pe care le vand consumatorilor, iar acestia le folosesc pana cand nu mai au nevoie de ele. Cu alte cuvinte, va fi nevoie de din ce in ce mai multe resurse, iar depozitele planetei nu sunt nelimitate.

Economistii au identificat riscul si cresterea accelerata a pretului real al produselor, in ultimii 10 ani, iar concluzia a fost clara: cu totii avem interesul sa iesim din aceasta capcana a consumului liniarcorect!

Companiile au nevoie sa nu mai fie dependente de furnizorii de materii prime si sa nu mai aiba riscuri economice mari. Populatia are nevoie de produse si servicii la preturi corecte, realizate intr-o maniera care sa tranforme omul din consumator, in utilizator. Mediul si planeta au nevoie de o gura de aer, de o pauza in exploatarea continua si, cateodata, nechibzuita a resurselor naturale.

Fara schimbare, consumul liniar duce la stagnare. 

Intr-un sistem in care inca se produce profit, lucrurile au o tendinta naturala spre stagnare. Acum, imaginati-va ce ar insemna pentru civilizatia umana schimbarea perspectivei si metodelor in modelul economic.  Ce boom! Sigur ca nimeni nu isi doreste o schimbare de dragul schimbarii, insa vorbim de o schimbare necesara pentru viitorul nostru pe aceasta planeta.

OAMENII SUNT CONSUMATORI

Ce inseamna asta? Inseamna ca oamenii sunt obisnuiti, in actualul model economic, sa detina, sa aiba, sa foloseasca si apoi sa arunce. Iar si iar. Intrebarea care se pune insa acum este urmatoarea: vom mai avea de unde lua in 20-30 de ani? Cat va costa, in termeni financiari si de impact asupra mediului, doar sa consumam si sa nu punem la punct un sistem care sa recupereze ceea ce generam in urma consumului?

Va lasam cu o serie de intrebari. Sunt intrebari serioase, acute, intrebari menite sa deschida ochii asupra unui concept atat de vast si demonetizat, insa pana la urma vital: viitorul nostru.