Prietenii mediului în vremea pandemiei – Ediția a VII-a cu Marius Costache

de | oct. 6, 2020 | Articole, Stiri

Domnul Marius Costache, în calitate de Director General al GreenWEEE, s-a alăturat inițiativei noastre și ne-a dezvăluit ce a însemnat pentru dumnealui perioada de izolare și per total pandemia de COVID-19, care au fost noutățile în viața personală și cea de business.

ECOTIC: Ce activități ați desfășurat în această perioadă petrecută acasă?

Marius Costache: Exceptând primele două săptămâni de lockdown când am lucrat mai mult de acasă, programul meu a fost unul normal, timpul fiind împărțit între GreenWEEE Buzău și GreenGlass București. În timpul liber am preferat să citesc pentru a mă detașa puțin de “nebunia” COVID.

ECOTIC: Care considerați că au fost beneficiile pentru mediul înconjurător în această perioadă?

Marius Costache: Faptul că lumea “ a înghețat”, mai ales în perioada martie – mai,  a avut un impact major asupra mediului înconjurător. De exemplu, Overshoot Day (Ziua Suprasolicitării pământului) a fost „devansată” cu 3 săptămâni comparativ cu anul trecut – https://www.overshootday.org. Asta datorită unui cumul de factori: emisii de CO2 mai puține, îmbunătățirea calității aerului, consum mai mic de resurse naturale. Cu toții am văzut imagini cu râuri mai curate, cer albastru deasupra orașului New Delhi în India sau animale plimbându-se fără teamă în orașele libere. Acum rămâne de văzut și ține doar de noi și de atitudinea noastră cum păstrăm acest trend, odată cu revenirea la normal.

ECOTIC: Cum v-a impactat aceasta perioadă? Personal, dar și profesional.

Marius Costache: Am trecut destul de repede peste șocul și panica de început, dar această criză mi-a arătat multe aspecte ale naturii umane, aspecte pe care nu le-am văzut înainte sau poate că eram prea ocupat să le văd. Totodată, am învățat multe lucruri din această criză, atât pe plan profesional cât și pe plan personal. Eu unul am învățat să prioritizez lucrurile care sunt cu adevărat importante, atât în viața de business cât și cea personală.

ECOTIC: Ați decis să schimbați ceva în activitatea de zi cu zi, ce țin de protecția mediului?

Marius Costache: Criza ne-a obligat să privim altfel lucrurile, să ne concentrăm asupra mediului în care trăim și să reevaluăm prioritățile și ceea ce apreciem cu adevărat. În timp ce ne protejăm pe noi înșine, aș încuraja pe toată lumea să facă tot ce este posibil să aibă grijă și de mediul înconjurător.

Cred că este momentul perfect ca oamenii să realizeze că la nivel global aplatizarea curbei schimbărilor climatice și distrugerea mediului este la fel de importantă ca încetinirea vitezei de răspândire pentru cazurile de COVID-19. Așa că toți trebuie să ne punem ideile și să ne schimbăm stilul de viață într-unul mai atent cu mediul înconjurător și nevoile acestuia.

Vă mulțumim pentru participare și pentru împărtășirea acestor gânduri!