Prietenii mediului în vremea pandemiei – Ediția a VI-a cu Dan Bărbulescu

de | aug. 24, 2020 | Articole, Stiri

Ne bucurăm întotdeauna când oamenii de mediu răspund pozitiv invitațiilor noastre. Săptămâna aceasta facem cunoștință cu domnul Dan Bărbulescu, director și membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești. Deține o diplomă de studii în istorie (Univ. București), un master în politici publice (University of London) și actualmente doctorand al Universității din București cu o teză despre serviciile ecosistemice oferite de spațiile verzi urbane.

Domnul Dan Bărbulescu a coordonat numeroase proiecte dedicate biodiversității, protecției mediului, dezvoltării sustenabile a Deltei Dunării si Parcului Natural Văcărești

Ce ne mărturisește dl. Bărbulescu referitor la perioada petrecută în izolare:

ECOTIC:Ce activități ați desfășurat în această perioadă petrecută acasă?

Dan Bărbulescu: Programul s-a schimbat mult din cauza pandemiei. Mare parte din timp am lucrat de-acasă. Eu mi-am curățat boxa apartamentului și de-acolo, am lucrat având liniștea necesară să mă retrag 3 – 4 ore pe zi pentru a putea rezolva chestiunile urgente de la birou și de la școală. Săptămânal, alături de colegii mei de la Asoc. Parcul Natural Văcărești, mergeam în parc pentru monitorizări și observații. Dar activitățile de teren au avut cel mai mult de suferit. Și mă refer mai ales la activitățile de educație și de vizitare care implică grupuri de vizitatori și copii. În perioada Școala Altfel (martie – aprilie) am fost nevoiți să anulăm peste 30 de grupuri de elevi.

ECOTIC: Care considerați că au fost beneficiile pentru mediul înconjurător în această perioadă?

Dan Bărbulescu: Am văzut beneficiile cu ochii noștri. Le-am simțit în aerul mai curat, în cântecul păsărilor mai aproape de ferestrele noastre, în animalele sălbatice care s-au aventurat mai mult în orașe. Am înțeles un adevăr pe care îl cunoaștem dar pe care nu-l simțisem cu adevărat, „un adevăr incomod” – Omul este un agresor al ecosistemelor. Impactul prezenței sale este din ce în ce mai mare și mai negativ. Lipsa omului a oferit naturii sălbatice o gură de aer.

ECOTIC: Cum v-a impactat aceasta perioadă? Personal, dar și profesional.

Dan Bărbulescu: M-a făcut să mă gândesc mai mult la mine, la ceea ce fac, la activitatea mea cotidiană. M-a apropiat foarte mult de familie, m-a coborât la chestiunile aparent prozaice și banale în trecut, dar atât de importante – familie, program zilnic, igienă, gătit, citit. Am observat mai mult natura din jur. Am înțeles mai bine valoarea unui arbore de pe stradă, bucuria pe care ți-o oferă cântecul unei păsări aparent banale cum este vrabia. Mi-au lipsit parcurile și am înțeles cât de mult contează acestea în viața orașului. Viețile noastre s-au schimbat foarte mult, iar această perspectivă ne-a dat ceva fiori.

ECOTIC: Ați decis să schimbați ceva în activitatea de zi cu zi, ce țin de protecția mediului?

Dan Bărbulescu: Iată că am decis să compostez resturile vegetale. Alături de ambalaje, pe care le colectam separat de mult timp, resturile vegetale câtăresc destul de mult astfel că treaba aceasta a ușurat mult coșul de gunoi al familiei. Am mai schimbat ceva. Am devenit mai virulent cu lipsa de interes a autorității publice față de sănătatea noastră, față de sănătatea spațiilor verzi, a naturii. Cei care conduc Bucureștiul nu dau doi bani pe aceste chestiuni esențiale. Văd că și alți oameni au înțeles acest lucru și sper ca noile conduceri care vor fi stabilite după 27 septembrie să înțeleagă că profilul unui oraș are mult mai multe culori, toate la fel de importante.

Mulțumim domnului Dan Bărbulescu pentru timpul acordat și gândurile împărtășite.