PREMIERĂ: rezultatele studiului „Cuantificarea DEEE Generate în România”

de | nov. 11, 2015 | Stiri

Pe 10 noiembrie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și PStudiu DEEEădurilor, ECOTIC, alături de Universitatea Națiunilor Unite – Institutul pentru Cercetări Avansate de Sustenabilitate (UNU), au lansat rezultatele studiului „Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România”.

Studiul este o premieră absolută în România și vine ca urmare a necesității presante de arăta starea de fapt a generării, colectării și reciclării DEEE în România. El a fost realizat în cadrul proiectului „Steps for WEEE” derulat de ECOTIC cu finanțare de la Norway Grants.

Pe scurt, iată ce ne arată studiul: la nivelul anului 2015, un român deține în medie 72 kg de Echipamente Electrice și Electronice (EEE). Din acestea, 7,35kg/persoană sunt debarasate ca Deșeu de Echipament Electric și Electronic (DEEE). Maxim 30% din ce se generează ajunge să fie colectat prin sistemele oficiale de colectare și raportate ca rezultat național, 21% ajung la rude și prieteni iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare. Este peisajul real al generării, colectării și reciclării DEEE în România.

Există două motive importante pentru care este esențial ca DEEE să ajungă în sisteme autorizate de colectare. În primul rând, deșeurile de echipamente electrice și electronice care ajung în sisteme improprii de colectare (circa 70.000 tone) au un impact nociv asupra mediului și sănătății populației, prin poluanții care există în DEEE-uri și care nu sunt recuperați și neutralizați. În al doilea rând, toate echipamentele care nu intră în fluxul autorizat sunt oportunități pierdute pentru industria de reciclare. De aceea, conștientizarea consumatorului este un element esențial pentru a schimba obiceiurile negative și efectele acestora.

Evenimentul a marcat un punct important în domeniul colectării și reciclării DEEE în România: acum contextul a devenit clar, cuantificat, exprimat în cifre și date clare. Este baza solidă pe care putem construi, cu toții, acțiuni concrete, de la nivelul politicilor publice până la nivelul comunicării către populație. „Studiul este realizat de ECOTIC, dar nu este doar pentru noi. Îl considerăm o resursă comună și îl punem la dispoziția tuturor factorilor de decizie, de la politic până la operațional. Până la urmă, avem un scop comun, indiferent că vorbim din Minister, de la nivelul producătorilor sau administrației locale” – Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Punem la dispoziția tuturor celor interesați varianta electronică a studiului, cat si comunicatul de presa si prezentarile sustinute in cadrul evenimentului.

Studiu DEEE var RO

Studiu DEEE var EN 

Comunicat de presa lansare

Prezentare Dr. Federico Magalini

Prezentare GFK Romania

Partener:                                                 Cu sprijinul:

UNU-IAS-Tokyo_LOGO_3Cnorway new logo logo norway grants