Ziua Portilor Deschise la Reciclarea DEEE – Ziua Mondiala a Mediului, 2015

de | iun. 9, 2015 | Stiri

De Ziua Mondiala a Mediului, ECOTIC a invitat producatorii la Ateliere Fara Frontiere, pentru Ziua Portilor Deschise la Reciclarea DEEE

Data de 5 iunie, data stabilita de ONU pentru sarbatorirea Zilei Mondiale a Mediului, a marcat un eveniment special: ECOTIC si Ateliere Fara Frontiere au deschis portile si au aratat producatorilor complexitatea fluxurilor specifice reciclarii DEEE.

In cei 9 ani de activitate, ECOTIC a reusit sa puna la punct un sistem functional si eficient de colectare, reciclare si reutilizare a DEEE, care ii implica pe producatorii si importatorii de EEE, operatorii desemnati sa realizeze diverse etape din procesul de reciclare si valorificare, precum si publicul larg. Nu intotdeauna participantii in acest sistem se cunosc sau interactioneaza unii cu altii in mod direct. De aceea, ECOTIC isi propune sa organizeze actiuni in care fiecare ajunge sa cunoasca ce face celalalt, intr-o incercare de a cladi incredere, sinergie si eficienta sporita.

Ziua Mondiala a Mediului a oferit o ocazie perfecta pentru organizarea Zilei Portilor Deschise la Reciclarea DEEE, un eveniment anual ce incepe sa capete traditie. Daca anul trecut ECOTIC si-a invitat producatorii la Buzau, anul acesta gazda a fost Ateliere Fara Frontiere, un operator de reciclare si valorificare IT cu un parteneriat special cu ECOTIC. De 5 ani, Ateliere Fara Frontiere nu numai ca realizeaza colectarea si reciclarea diverselor echipamente IT, ci a reusit transpunerea in Romania a unui concept care prinde din ce in ce mai multa forta in Europa si nu numai: economia circulara, sociala si solidara.

Pe scurt, in urma parteneriatului cu ECOTIC, AFF reuseste sa profesionalizeze si sa creeze locuri de munca pentru persoane aflate in mare dificultate – oameni cu povesti de viata uimitoare. Sunt oameni care reusesc sa reinvete o meserie si care realizeaza tot ceea ce inseamna reciclarea corecta a unui DEEE: dezasamblare, valorificare, reutilizare creativa si chiar prelungirea duratei de viata. De asemenea, prin parteneriatul dintre ECOTIC SI AFF este fructificat un aspect foarte important legat de reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice: cel al reutilizarii unor astfel de deseuri. O serie de astfel de echipamente care ajung in fluxul reciclarii sunt testate, imbunatatite si redate publicului prin proiecte de sustinere a unor comunitati defavorizare sau care au nevoie de ajutor pentru a micsora decalajul de tehnologie dintre anumite comunitati.

Partenerii ECOTIC au avut ocazia sa vada toate aceste lucruri nemijlocit, in cadrul sectiilor de lucru de la AFF. Este o experienta care creeaza conexiuni si care da energie in munca pe care o facem cu totii, pentru acelasi obiectiv: un mediu curat.