Ziua Mondială a Mediului „ OnlyOneEarth / „Avem o singură planetă Pământ!”

de | mai 27, 2022 | Stiri

COMUNICAT DE PRESĂ – AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI VASLUI

5 iunie 2022 – Ziua Mondială a Mediului

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui celebrează Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic de informare publică şi de acţiune pentru mediu, în vederea încurajării şi conştientizării populaţiei privind necesitatea protejării mediului pentru generațiile viitoare și gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei.

Ziua Mondială a mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței “Ecologia Umană” de la Stockholm ce reprezintă elementul cel mai important al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Sărbatorită în fiecare an în data de 5 iunie, această zi reprezintă una din principalele modalități prin care Națiunile Unite promovează la nivel global conștientizarea oamenilor în privința problemelor de mediu și întărește acțiunile politice în acest domeniu.

Anul acesta, sloganul #OnlyOneEarth/„Avem o singură planetă Pământ!”, pledează pentru schimbări de mediu transformatoare la scară globală și dorește să sărbătorească planeta printr-o acțiune colectivă de mediu. Sloganul din acest an pune accent pe acțiunile pentru climă, natură și împotriva poluării, încurajând în același timp pe toată lumea, de pretutindeni, să trăiască în mod durabil.

Schimbările climatice, pierderea naturii, a biodiversității și poluarea cu deșeuri sunt dovezi că Pământul este sub roșu. Criza energetică, dar și cea alimentară, ce au urmat pandemiei COVID-19, precum și creșterea conflictelor din întreaga lume sunt motive suplimentare de îngrijorare. Calea de ieșire din această criză este acțiunea colectivă  pentru a restabili echilibrul dintre oameni și mediul natural pentru a crea un viitor mai bun pentru toți.

În timp ce alegerile noastre individuale de consum fac diferența, acțiunea colectivă va crea schimbarea de mediu de care avem nevoie, astfel încât să putem progresa către un Pământ mai durabil, unde toată lumea să poată prospera. Vestea bună este că soluțiile și tehnologia există și sunt din ce în ce mai accesibile.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui marchează Ziua Mondială a Mediului 2022 printr-o serie de activități:

 

  • Atelier interactiv desen, pictură, modelaj lut organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bârlad, Liceul Pedagogic Ioan Popescu Bârlad, Școala de Arte „N.N. Tonitza” Bârlad și Biblioteca Municipală “Stroe S. Belloescu” Bârlad în data de 05.06.2022, la Grădina Publică Bârlad, începând cu ora 10.00, cu tema “OnlyOneEarth/„Avem o singură planetă Pământ!”.

Prin artă se poate exprima orice, de la o simplă viziune sacadată ce izvorăște din inconștientul psihicului nostru, transformându-se în materie de reflecție sau de autoreflexie până la cele mai abstracte ipoteze.

La atelierul interactiv organizat cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Mediului 2022, sunt invitați elevi de toate vârstele pentru a realiza în mod creativ compoziții interesante. Arta este limbajul secret al copiilor, de expresie a opiniilor și conceptelor pe care încă nu le pot verbaliza. Importanța artei în dezvoltarea copilului este lăudată de părinți, psihologi, profesioniști în științele educației și medici pediatri deoarece oferă o perspectivă profundă asupra creativității și emoțiilor celor mici. Astfel atelierul interactiv folosindu-se de imaginația inocentă a copiilor promovează conștientizarea prețuirii mediului înconjurător și tot odată munca în echipă. Participanții vor fi ajutați în finalizarea lucrărilor de către elevi de la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” și Școala de Arte “N.N. Tonitza” Bârlad, profil arte vizuale, împreună cu aceștia vor planifica compoziția și o vor realiza cu răbdare. Elevii își vor putea realiza lucrările pe parcursul a două ore în tehnică grafică, pictură sau modelaj în lut.

  • Expoziție de desene și obiecte de artă organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ion Mincu Vaslui cu tema “OnlyOneEarth/„Avem o singură planetă Pământ!”. Elevii vor demonstra cât de bine cunosc importanta protejării mediului înconjurător, prin desene cu tematică ecologică şi o expoziție cu obiecte realizate din materiale reciclabile;
  • Campania “Porți Deschise” la Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui în saptamâna de 30 mai – 3 iunie 2022, pentru toţi cei curioşi să afle despre activitatea instituţiei (elevii și cadrele didactice vor vizita laboratorul instituției noastre).
  • Campanie de informare și conștientizare organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Bârlad și unitățile de învățământ locale privind colectarea selectivă a deșeurilor în data de 05.06.2022. Scopul campaniei de informare este acela de a reduce cantitatea de deșeuri depozitate la depozitele de deșeuri, creșterea ponderii deșeurilor reciclabile colectate selectiv și valorificarea finală a acestora, formarea atitudinii morale și civice ale tinerilor/cetățenilor cu privire la rezolvarea problemelor de mediu și a unui mod sănătos de viață;
  • Campanie de informare și colectare deșeuri DEEE – uri organizată de Organizația ECOTIC în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui și Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui în municipiul Vaslui, în perioada 02-06.06.2022;
  • Campanie de informare și colectare deșeuri DEEE – uri organizață de Organizația ECOTIC în parteneriat cu Primăria Municipiului Huși și Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui în municipiul Huși, în perioada 02-06.06.2022;

Campaniile de informare și colectare DEEE au ca scop informarea cetățenilor despre importanța colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a deșeurilor de baterii și acumulatori dar și colectarea propriu-zisă a acestor tipuri de deșeuri. Importanța colectării separate ne încurajează să organizăm astfel de campanii pentru a fi mai aproape de oameni și de a le arăta: cum este bine sa procedam, ce se întâmplă cu deșeul predat, cum ajutăm astfel la protecția mediului;

  • activități educative cu elevi din cadrul unităților școlare partenere.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului ne oferă, ocazia de a analiza efectele negative pe care le au acțiunile noastre asupra mediului, dar și măsurile pe care trebuie să le întreprindem pe viitor, pentru a reface ceea ce nepăsarea și inconștiența au distrus. Totodată, este un binevenit semnal și îndemn de a acționa unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria să-l lăsăm nealterat generațiilor viitoare.