Ziua internațională a DEEE-urilor promovează importanța colectării și reciclării deșeurilor electronice

de | oct. 14, 2019 | Stiri

După succesul înregistrat în 2018, a doua ediție a International E-Waste Day (Ziua internațională a deșeurilor de echipamente electrice și electronice) a avut loc pe data de 14 octombrie 2019.

Ziua internațională a DEEE-urilor este o inițiativă a WEEE Forum și are drept scop încurajarea utilizatorilor de a preda deșeurile de echipamente electrice și electronice în mod corect, conducând astfel la o creștere a ratelor de colectare și reciclare. Anul trecut, peste 50 de organizații din 40 de țări din întreaga lume au organizat numeroase tipuri de activități de promovare, de la conferințe și seminarii, la activități de colectare stradale și în școli, la campanii de social media, ghiduri și jocuri online. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, agenția ONU responsabilă cu TIC, a devenit partener la aceasta inițiativă, răspândind astfel mesajul la scară largă.

Potrivit ONU, doar 20% din deșeurile electronice globale sunt reciclate anual, ceea ce înseamnă că 40 de milioane de tone de DEEE ajung la groapa de gunoi, sunt arse sau tranzacționate ilegal, fie tratate într-un mod sub-standard. Toate acestea duc la pierderi uriașe de materii prime valoroase și provoacă probleme grave în materie de sănătate, mediu și sociale prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum, a declarat: „Din 2019, rata minimă de colectare care va trebui realizată anual în statele membre ale UE va fi de 65% din greutatea medie a aparatelor puse pe piață în ultimii trei ani, sau alternativ, 85% din DEEE generate (din 2021 pentru Romania – n.r). Noile obiective de colectare urmăresc să asigure că aproximativ 10 milioane de tone, sau aproximativ 20 kg pe cap de locuitor, vor fi colectate separat. O rată de colectare atât de mare este imposibil de atins fără implicarea tuturor actorilor din lanțul valoric, inclusiv a cetățenilor. Suntem încrezători că Ziua Internațională a DEEE-urilor va contribui la o mai buna constientizare a societății și implicit la îmbunătățirea ratelor de colectare nu numai în Europa, ci și la nivel global.”

Asociația ECOTIC, la fel ca și anul anterior, a organizat o diversitate de activități cu ocazia Zilei Internaționale a DEEE-urilor, dintre care amintim: campanii de conștientizare în școli, campanii de informare cu producătorii și campanii de colectare organizate împreună cu GreenWEEE. Peste 1000 de elevi au fost informati cu privire la modalitatea corecta de debarasare de DEEE-uri si DBA-uri.

De asemenea, data de 14 octombrie a marcat vizita Caravanei ECOTIC in Parcul Natural Vacaresti, sustinandu-se prezentari ale Caravanei si tururi ghidate ale Parcului.

Pentru detalii:
www.weee-forum.org/iewd-about/
www.ecotic.ro