UrbanWINS lansează Agorele (dezbaterile) publice

de | iun. 6, 2017 | Stiri

Participanții împărtășesc cunoștințe, dezbat idei și creează împreună soluții pentru orașele lor.
Cetățeni, autorități guvernamentale, organizații, autorități locale, manageri ai companiilor din domeniul deșeurilor, precum și reprezentanți ai mediului academic participă la Agorele (dezbaterile)

București, Mai 2017.

După lansarea agorelor online, în martie 2017, (http://www.ecoteca.ro/urbanwins-lanseaza-agorele-online-un-spatiu-virtual-pentru-dezbateri-dedicate-managementului-deseurilor.html), UrbanWINS (www.urbanwins.eu) lansează și Agorele fizice (întâlniri față în față), în scopul de a împărtăși cunoștințe și de a dezbate idei pe tema deșeurilor, resurselor și inovării. Aceste întâlniri vor avea loc în 8 orașe pilot din Europa – Cremona,Torino, două orașe din cadrul municipalității Roma – Albano Laziale și Pomezia (Italia), București (România), Leiria (Portugalia), Manresa și Sabadell (Spania).

Implică-te și tu! Participă la agorele online și dezbaterile față în față din orașul tău!

Prima agoră organizată în București va reuni reprezentanți ai ONG-urilor, firmelor, asociațiilor profesionale, universităților și cetățeni din București. Primăria București va organiza câteva alte dezbateri de acest tip în 2017 și 2018, pentru a defini în mod participativ obiective și indicatori pentru un Plan Strategic de Prevenire și Management al deșeurilor. Acesta va fi implementat cu sprijinul participanților la sesiunile de dezbateri.

Întâlnirea din data de 6 iunie va avea loc la Arcub Gabroveni, Str. Lipscani, nr. 84 – 90, Sala Coloanelor, între orele 13:30-17:30. Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să se înscrie la adresele elena.bercus@pmb.ro și adriana@ecoteca.ro, până pe data de 28 mai 2017.

Mai multe informații despre eveniment găsiți aici.

Cei interesați să contribuie la definirea acestui plan strategic sunt invitați să se înscrie și pe platforma online disponibilă, www.urbanwins.eu/online-agora, spațiu în care se vor continua discuțiile începute în cadrul agorelor.

Echipe din toate orașele pilot, într-un număr total de 20 de participanți, au beneficiat de instruire conform metodelor noi colaborative aplicate de Facultatea de Științe și Tehnologii FCT NOVA din Portugalia, în vederea coordonării sesiunilor de participare care vor avea loc în cadrul Agorelor Fizice. Aceste metode promovează dialogul autentic și încurajează construirea împreună a unor soluții care să contribuie la formarea unei atitudini mai responsabile și mai implicate în rândul cetățenilor, generând valoare adăugată pentru părțile interesate implicate.

Recomandările și instrumentele ce se vor dezvolta împreună cu cetățenii vor putea fi aplicate ulterior și altor orașe. Unul din rezultatele finale ale acestui proiect va fi un set de instrumente utile pentru luarea deciziilor și elaborarea planurilor de prevenire și gestionare a deșeurilor, bazate pe principii participative și științifice, putând fi utilizat și aplicat de oricare autoritate publică din Europa.

Informații generale

UrbanWINS este un proiect European care se derulează pe durata a 3 ani, începând cu luna Iunie 2016, și este finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare Orizont 2020. Acesta analizează modul în care orașele consumă resurse și produse, precum și modul în care sunt eliminate deșeurile generate, în vederea dezvoltării și testării unor planuri și soluții eco-inovative, scopul fiind o mai bună prevenire și gestionare a deșeurilor. Abordarea participativă reprezintă o valoare adăugată a proiectului UrbanWINS, întrucât viziunea tuturor actorilor relevanți pentru domeniul generării și gestionării deșeurilor la nivel urban va fi luată în considerare.

Proiectul este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali.

În România, partenerii sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, Asociaţia ECOTECA, Romania Green Building Council, Asociaţia ECOTIC, Global Innovation Solution, Asociaţia ENVIRON.

Accesați aici prezentarea video a proiectului.