STUDIU: cum stau 28 de capitale europene la colectarea selectivă a deșeurilor

de | feb. 9, 2016 | Stiri

Pe 29 ianuarie 2016, Comisia Europeană a lansat la Bruxelles studiul „Evaluarea schemelor de colectare selectivă în 28 de capitale ale UE (2015)”. Studiul European_Commission.svgarată situația actuală a sistemelor implementate în capitalele europene, precum și exemple de bune practici ce se pot constitui ca baze de îmbunătățire a sistemelor din statele europene.

Colectarea separată a deșeurilor municipale este deja o obligație legală în toate statele membre ale Uniunii Europene. Studiul lansat la finalul lunii ianuarie la Bruxelles a fost menit să evalueze obiectiv și corect situația din 28 de capitale europene în privința colectării separate a deșeurilor, în contextul lansării unui nou pachet legislativ asupra Economiei Circulare.

Este important ca întreaga Europă să știe unde se află din punctul de vedere al colectării, reciclării și revalorificării deșeurilor. Este Europa pregătită să transforme deșeurile în materie primă secundară de valoare, la cotele impuse prin legislație?

Răspunsul a fost o supriză parțială: două dintre cele trei țări aflate în topul colectării selective (la nivel de capitală) sunt din Europa Centrală și de Est: Slovenia și Estonia. Liubliana și Talin, alături de Helsinki (Finlanda), conduc în clasamentul capitalelor europene, cu rate de colectare selectivă de 55,4%, 42,2% și 38,6% respectiv. Europa are o rată de colectare selectivă medie de 19%.

Karmenu Vella, Comisarul pentru Mediu, Pescuit și Afaceri Maritime al UE, a declarat: “Când vezi procente atât de mari la cele trei țări, îți dai seama cât este de importantă voința politică. Se demonstrează astfel că trecerea de la metodele învechite de debarasare către unele mai noi și mai inteligente se poate face destul de rapid, fără să fie nevoie de perioade extrem de lungi de adaptare. Toate statele membre pot adopta măsurile economiei circulare în politica lor legată de deșeuri, iar acest studiu le arată cum.”

Din păcate, datele despre România nu arată îmbucurător. Cu o rată națională de colectare de 2,58%, România mai are încă multe de îmbunătățit la nivel de capitală și de țară. Datele arată că ne lipsește cu desăvârșire sistemul de colectare door-to-door, precum și centrele de colectare selectivă la nivel municipal. La începutul lui martie, Primăria Iași, în parteneriat cu ECOTIC și Salubris și prin co-finanțarea Norway Grants, lansează primul astfel de centru din România: Centrul Municipal de Colectare Iași.

Vă invităm să descărcați comunicatul de presă și studiul lansat de Comisia Europeană.