“Romanii sunt constienti in buna parte de importanta reciclarii echipamentelor electrice si electronice”, Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC

de | aug. 14, 2013 | Stiri

Declaratia face parte din interviul acordat de Valentin Negoita, Presedintele ECOTIC, CSRevolution in data de 1 august 2013.  

“Este aproape imposibil ca în secolul XXI să existe oameni, familii sau gospodării care nu folosesc echipamente electrice și electronice în activitățile curente. Cel puțin dacă vorbim de civilizația europeană. Dar ce se întâmplă în momentul în care acestea nu mai sunt funcționale? O soluție la această problemă ne este oferită de Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC. 

CSRevolution: Ne puteți da câteva exemple de programe care au ca scop reciclarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice?
Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC: Anual , ECOTIC dezvoltă o paletă largă de activități de conștientizare și colectare adresate atât persoanele fizice, cât și celor juridice. Din 2007 până prezent, ECOTIC a derulat peste 50 de campanii de conștientizare și colectare. De la începutul anului 2013 am dezvoltat proiecte ca: Eco Educația – proiect destinat elevilor, campanii de colectare în: Botoșani, Drobeta Turnu Severin, Suceava, în Sectorul 2 din București, iar în curs de desfășurare este concursul foto și video „Vreau o Românie Mai Curată”, inițiat împreună cu platforma Hotnews.ro, activitate ce face parte dintr-un proiect finanțat din fonduri elvețiene.

CSRevolution: Câte puncte de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice există în România?
Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC: Putem confirma că în sistemul ECOTIC momentan sunt aproximativ 450 de puncte de colectare. Numărul total la nivel național îl dețin autoritățile de mediu.

CSRevolution: Care este rolul Ecotic în colectarea, reutilizarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)?
Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC: ECOTIC este o organizație colectivă ce preia responsabilitățile, momentan, a 375 de producători/importatori de echipamente electrice și electronice. ECOTIC colaborează cu operatori autorizați în vederea colectării, tratării, dar și reciclării în numele producătorilor afiliați pentru a îndeplinii țintele acestora. În anul 2012, ECOTIC a colectat peste 7.300 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, dintr-un total estimat de 20.000 de tone. În scopul îndeplinirii responsabilităților producătorilor noștri organizăm în mod constant activități de conștientizare în parteneriat cu autoritățile locale.

CSRevolution: Dacă avem un televizor care nu mai este funcțional, dar pe care vrem să-l reciclăm, la cine ar trebui să apelăm sau ce ar trebui să facem?

Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC: Soluția ar fi predarea către cel mai apropriat punct de colectare.

Pe site-ul ECOTIC (www.ecotic.ro) avem o secțiune dedicată locațiilor punctelor de colectare, unde consumatorii pot preda orice tip de deșeu de echipament electric si electronic, precum și baterii. “

 Aici gasiti materialul publicat de CSRevolution.