„Reciclează azi, pentru sănătatea ta de mâine !” – campanie în școlile din județul Bistrița Năsăud

de | mart. 27, 2023 | Stiri

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita- Nasaud a lansat in data de 02 martie 2023 proiectul educational “Recicleaza azi, pentru sanatatea ta de maine!”, proiect realizat in parteneriat cu Asociatia ECOTIC si ECOTIC BAT – reprezentata prin S.L.C. – I.I. Mina Nedelea si Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN).

Proiectul se afla la a VII- a editie si  a avut un real succes in randul unitatilor de invatamant  din mediul urban si rural.

Proiectul se va desfasura  in unitatile de invatamant primar,  gimnazial si liceeal  din judetul Bistrita Nasaud  si va avea ca scop promovarea beneficiilor colectarii selective a deseurilor de echipamente  electrice si electronice (DEEE), a bateriilor uzate, a corpurilor de iluminat, precum si creserea gradului de consientizare a publicului larg asupra obligatiilor de mediu din acest domeniu. Pentru cele trei categorii de deseuri ce urmeaza a fi colectate, se vor monta recipiente in fiecare unitate de invatamant inscrisa in proiect.

Calendarul de activitati presupune o perioada de desfasurare a proiectului in perioada 02 martie – 7 iunie 2023, cu realizarea unor etape intermediare astfel: inscrierea unitatilor scolare, desfasurarea activitatilor de promovare a colectarii deseurilor de echipamente  electrice si electronice prin amplasarea Caravanei ECOTIC in municipiul Bistrita (cu posibilitatea de vizitare pentru toti elevii interesati), evaluarea cantitativa intermediara a deseurilor colectate in cursul lunii aprilie, precum si activitati educative, practice, de creatie, pentru incurajarea obiceiului de colectare a bateriilor, a corpurilor de iluminat si a DEEE. Vizitatorii expozitiei mobile desfasurate prin intermediul Caravanei ECOTIC amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu (08:00 – 16:00), în perioada 13 martie – 31 martie 2023. Vizitatorii pot lua contact cu problematica deseurilor  electrice si electronice prin prezentarea detaliata a catorva tipuri de astfel de deseuri, a caracterului  periculos al acestora, precum si a modului in care trebuie gestionate.

La finalul proiectului vor fi acordate elevilor premii pentru cantitatea cea mai mare de deseuri colectate, precum si pentru cea mai activa si responsabila unitate de invatamant inscrisa in proiect, eveniment ce va avea loc in data de 7 iunie 2023 in incinta Palatului Culturii – Bistrita, data la care este propusa pentru cei prezenti si vizionarea unei pese de teatru pentru copii, pusa in scena de trupa de teatru de papusi pentru copii “Alexandru Misiuga”din cadrul Palatului Culturii – Bistrita.

Regulamentul si formularul de inscriere este disponibil aici.