„PRIETENII MEDIULUI ÎN VREMEA PANDEMIEI” – EDIȚIA A V-A CU NICOLETA BRIȘAN

de | iul. 29, 2020 | Articole, Stiri

Săptămâna aceasta ne întâlnim cu doamna Conf. dr. ing. Nicoleta Brișan, prodecan al Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Doamna Nicoleta Brișan este unul dintre cei mai cunoscuți geologi din Transilvania. Este o persoană foarte implicată în proiecte de știință și ingineria mediului. Desfășoară numeroase activități extracurriculare, învață și implică studenții în proiecte care îmbină știința cu protecția mediului.

Perioada de izolare văzută prin ochii doamnei Brișan:

ECOTIC:Ce activități ați desfășurat în această perioadă petrecută acasă?

Nicoleta Brișan: Activitatea desfășurată acasă a avut în bună parte un caracter profesional, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituția în care îmi desfășor activitatea, derulându-și în permanență, și la cele mai bune standarde, activitățile academice și administrative curente. Asta, pentru noi, comunitatea academică, a însemnat un proces continu de adaptare, găsirea celor mai eficiente soluții pentru organizarea și desfășurarea online a activităților didactice iar apoi punerea lor în aplicare pentru finalizarea procesului didactic, evaluarea studenților și desfășurarea examenelor de licență și dizertație. Am făcut asta dar nu a fost deloc ușor! În toată această perioadă am avut și responsabilități privind managementul academic în cadrul facultății, fiind astfel conectată permanent la nevoile studențești, interacțiunea cu personalul didactic, de cercetare și cel auxiliar, în vederea asigurării continuității și coerenței activităților derulate în cadrul facultății.

Perioada a fost propice și creionării unor planuri viitoare de interacțiune cu societatea, vizând atât mediul educațional preuniversitar cât și comunitatea clujeană (dar nu numai!). Am analizat și identificat noi oportunități de colaborare în acest sens dar și continuarea unor acțiuni deja tradiționale, precum cele desfășurate în parteneriat cu ECOTIC.

Pe lângă activitățile profesionale, am “reactivat” și aspecte importante pentru mine care țin de familie și care, în ultimii ani, datorită profesiei, au fost mult mai puțin prezente în viața mea.

ECOTIC: Care considerați că au fost beneficiile pentru mediul înconjurător în această perioadă?

Nicoleta Brișan: Reducerea activităților industriale, reducerea transporturilor, datorate măsurilor de restricții sociale, au dus la o scădere a emisiilor atmosferice și implicit la o creștere, îmbunătățire a calității aerului. Astfel, s-au redus considerabil emisiile de oxizi de carbon, oxizi de azot dar și particule materiale, praf, care însă, din nefericire, sunt de așteptat să revină odată cu revenirea la normalitate.

Tot pe fondul reducerii activităților industriale s-a redus și cantitatea de deșeuri generată de operatorii industriali însă, în sfera aceasta a deșeurilor s-au înregistrat și creșteri cantitative importante datorate activităților comerciale online dar și a unor măsuri suplimentare de protecție împotriva coronavirusului (ex.ambalare suplimentară în supermarketuri).

Scăderea presiunii antropice asupra unor ecosisteme a dus la efecte benefice asupra viețuitoarelor care le populează.

ECOTIC: Cum v-a impactat aceasta perioadă? Personal, dar și profesional.

Nicoleta Brișan: De la început m-am raportat rațional la izolare și am încercat să o abordez ca fiind o provocare la care trebuie să-i fac față și pe care trebuie să o folosesc în beneficiul meu, al familiei și al celor cu care interacționez. Am fost îngrijorată privind situația existentă dar niciodată nu am intrat în panică, poate uneori am fost nemulțumită dar nu am simțit furie și am avut încredere că deciziile luate au ca suport realități științifice și judecăți de valoare corecte. Cel mai acut am simțit lipsa interacțiunii directe cu oamenii, eu fiind o persoană comunicativă și sociabilă.

Pe fondul adaptării activității la online, mi-am dezvoltat abilități cum ar fi utilizarea tehnologiei (mobil, online), am realizat activități care, în general, îmi fac plăcere (grădinăritul, vizionarea unor filme documentare despre natură, cititul etc.). În familie, am “beneficiat” mult mai mult unii de ceilalți, interacționând constant și realizând împreună diverse activități.

ECOTIC: Ați decis să schimbați ceva în activitatea de zi cu zi, ce țin de protecția mediului?

Nicoleta Brișan: Oricând este de dorit o schimbare de atitudine în sensul reducerii, atât cât stă în putința fiecăruia, a impacturilor care contribuie la deteriorarea calității mediului. Poate mai mult ca oricând, având acum și un studiu de caz real, care ne-a demonstrat dependența clară între activitatea noastră și calitatea factorilor de mediu, ar trebui să fim mai cumpătați în ceea ce privește folosirea mașinii, de exemplu, sau mai atenți la impactul pe care prezența noastră îl poate avea asupra ecosistemelor. Să ne gândim mai mult la ceea ce stă în puterea noastră privind cantitatea de deșeuri generată și să ne implicăm fiecare în creșterea conștientizării asupra problematicii mediului înconjurător. 

Mulțumim stimatei doamne Nicoleta Brișan pentru timpul acordat și gândurile împărtășite.