PNRR – oportunități de înființare centre cu aport voluntar

de | iun. 20, 2022 | Articole, Stiri

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publica, la 30 mai 2022, Ghidurile PNRR pe componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Acest program este menit să accelereze extinderea și modernizarea sistemelor de gestionare a deșeurilor din România.

Suportul financiar pe care România îl va primi prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va putea fi accesat, pentru investiții, de către UAT-uri, asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI-uri), dar și alte asocieri de UAT-uri.

Puțin peste 1,2 miliarde de euro pentru investiții în managementul deșeurilor.

Pentru ca România să cunoască o reală dezvoltare în domeniul gestionării deșeurilor, Guvernul României a solicitat Comisiei Europene 1,2 miliarde de euro, care vor putea fi folosiți în implementarea următoarelor activități:

I1.  Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune

I2.  Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile

I3.  Dezvoltarea capacităților instituționale de monitorizare publică și control pentru gestionarea deșeurilor și prevenirea poluării

Luând în considerare aceste 3 măsuri, odata implementate, putem aprecia că România va reuși să reducă în jur de 75% deșeurile care ajung în gropile de gunoi, din totalul deșeurilor generate, până în anul 2025.

Autoritățile române își propun un obiectiv ambițios în urma implementării acestui program, și-anume ca doar 10% din deșeurile menajere să ajungă la groapa de gunoi, până în 2030. Acest target poate fi realizat doar în urma dezvoltării soluțiilor propuse:

  • Crearea de sisteme inteligente de colectare și înființarea de centre de colectare cu aport voluntar unde vor putea fi aduse inclusiv deșeurile de echipamente electrice
  • Construirea de insule ecologice digitalizate

În ceea ce privește centrele de colectare prin aport voluntar (CAV), acestea vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate direct de la cetățean. Și-anume, deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Cea de-a doua subinvestiție presupune construirea de insule ecologice digitalizate. Insula ecologică este compusă dintr-un un set de containere sub sau supraterane, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare. Fiecare insulă ecologică va deservi în medie 200 de locuitori.

Cele două ghiduri vor ieși din dezbatere publică la sfârșit de iunie. Acestea pot fi găsite aici.