JURNALISM ECO PENTRU UN MEDIU CURAT: DESPRE COLECTAREA SELECTIVĂ DIN BUCUREŞTI

de | nov. 1, 2018 | Stiri

          Când, pe timpul iernii, troienele de zăpadă din alte sectoare ale Capitalei par imenși munți albi fioroși, greu de escaladat de către cei ce aleargă spre locurile de muncă sau spre a se îmbogăți intelectual, moral și spiritual, în sectorul 6 se circulă bine, străzile (principale și unele din cele secundare) fiind, în cel mai scurt timp, deszăpezite. Se lucrează la deszăpezire zi-lumină, se lucrează intens și noaptea. Acesta este Urban SA, a cărui deviză este: ”Pentru noi nu există locul 2!”.

_________________________________________________________________

          – Se știe că Urban SA este o societate care activează în domeniul managementului integrat al deșeurilor, încă de prin anii ’95. Ce presupune acest management integrat? Cu ce se ocupă, practic societatea?

          – Societatea noastră se ocupă de:

  1. Colectarea, transportul, procesarea/sortarea, valorificarea sau eliminarea deșeurilor;
  2. Asigurarea recipienților pentru colectare;
  3. Campanii de conștientizare pe tema gestiunii deșeurilor;
  4. Îndeplinirea țintei pentru autoritatea publică locală și pentru producători/importatori.

          – Oferă și alt tip de servicii?

          – Desigur! Curățenie interioară, amenajarea spațiilor verzi, sortarea deșeurilor  reciclabile, deszăpezire.

      Performanță. Valorificare prin reciclare

          – Aveți concurenți redutabili în acest domeniu?

          – Avem concurență. Nu știu cât de redutabilă este, dar avem. Însă noi consider că suntem cea mai performantă companie în domeniul acesta de activitate.

          – Cum  colectați și depozita deișeurile?

          – Colectăm pe 2 fracții la populație și pe 4 fracții la firme. Sortăm tot ceea ce este reciclabil. Valorificăm prin reciclare sau coincinerare. Ceea ce rămâne, se elimină prin depozitare.

          – Locuitorii sectorului 6 primesc saci speciali pentru colectarea selectivă a deșeurilor?

          – Da. Cei care s-au înscris în programul TAXA ZERO, aproximativ 500 asociații de locatari, primesc saci cu cod de bare, în care colectează fracția uscată – reciclabilele.

    – Conștientizează locuitorii sectorului 6 importanța colectării selective a deșeurilor? Cum sunt îndrumați și ajutați pentru a realiza acest lucru?

          – Unii, da. Permanent, le comunicăm informații despre de ce trebuie separate deșeurile și cum se face.

          Mediul ambiant – aerul pe care îl respirăm, locul în care viețuim…

          – Ce reprezintă pentru dumneavoastră mediul ambiant?

          – Mediul ambiant este aerul pe care îl respirăm, locul în care ne trăim viața de zi cu zi, mediul în care cresc și se dezvoltă copiii noștri. E foarte important să păstrăm un mediu sănătos, așa cum l-am găsit.

          – Cum putem trăi într-un mediu nepoluat? Ce măsuri putem luat pentru a-l menține sănătos?

          – În domeniul gestiunii deșeurilor, trebuie să colectăm separat deșeurile, chiar din casă, din bucătărie. Să reciclăm tot ceea ce se poate recicla, să compostăm deșeurile organice și să valorificăm restul, să nu mai existe gropi de gunoi … conceptul „zero waste”.

 

          – Cât de importantă este pentru mediu colectarea selectivă a deșeurilor?

          – Colectarea selectivă a deșeurilor este extrem de importantă, căci fără o colectare separată nu se pot gestiona eficient deșeurile.

          – Aveți contracte încheiate doar cu asociațiile de locatari ai blocurilor și cu persoanele fizice din sectorul în care activați sau și cu instituții ale statului, cu firmele private, indiferent de sectorul în care se regăsesc acestea?

          – Avem contracte încheiate cu instituții și agenți economici din întreg Bucureștiul.

 

   Activități în sprijinul culturii și sportului

          – Cum a luat naștere proiectul Biblioteca de la Otopeni?

          – Am observat că, la colectarea separată a hârtiei, aveam permanent și cărți. Iar unele erau chiar în stare bună. Orice carte este valoroasă pentru informația ce o prezintă, nu pentru hârtia pe care este tipărită, așa că, acolo unde cărțile nu sunt degradate, noi le recuperăm și le punem din nou la dispoziția cititorilor. La Otopeni, după o discuție cu Primăria, am propus înființarea acestei biblioteci a parcului, pentru ca oricine să aibă acces liber la toate aceste cărți, fie împrumutându-le,  fie citindu-le chiar acolo, în parc.

          – Cărțile – se știe! – trebuie întreținute corespunzător, astfel încât cât mai mulți cititori să aibă acces la ele, să nu se îmbolnăvească citindu-le. Cine le are în evidență? Cine se îngrijește de ele?

          – Biblioteca orașului Otopeni a preluat această sarcină, de a gestiona și Căsuța cu cărți din parcul central din Otopeni.

          – A crescut numărul volumelor de bibliotecă de când a luat naștere biblioteca?

          – Am constatat că o parte din cărți au dispărut, au fost luate acasă de către doritori, ceea ce nu este rău. Noi am mai adus cărți acolo pe care le-am donat și bibliotecii din cartierul Odăi, Otopeni.

          – Se implică societatea dumneavoastră, Urban SA, și în alte activități (culturale, sportive etc.)?

          – În anii trecuți, ne-am implicat, de exemplu în susținerea concursurilor de ciclism. În prezent, ne concentrăm numai pe aspectele de mediu și îmbunătățirea serviciilor noastre. Ah, da! Să nu uităm de Bobiță, papagalul salvat din gunoi de către echipa noastră de la Otopeni!

 

 

          – Vă mulțumim pentru interviul acordat!

 

Nicoleta Enculescu