Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat – 2016: Interviu Scoala Nucet din Dambovita

de | feb. 27, 2017 | Stiri

Ultimul interviu din seria Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, 2016 este cel cu Dna Profesor Andrei Adela, profesorul coordonator al proiectului castigator “Biodiversitatea inseamna viata”.

Sunteti castigatorii categoriei Marele Premiu pentru Institutii de Invatamant in cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, editia 2016. Ce inseamna acest premiu pentru dvs.?

A.A.: Este unul din cele mai fericite momente pe care le-am trăit. Inițial am fost surprinsă că am obținut premiul, ulterior am realizat dimensiunea, importanța lui ca recunoaștere a unor performanțe și mai ales prestigiul pe care-l aduce. Mă simt emoționată, dar mândră că mă număr printre acești tineri români de valoare, iar faptul ca Ecotic îi aduce în prim plan este extraordinar. Privesc acest premiu ca pe o recunoaștere a eforturilor elevilor și cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale Nucet.

De unde pasiunea pentru mediu? Cum ati ajuns sa dezvoltati proiecte dedicate mediului inconjurator?

A.A.: Din dragoste pentru natură. Starea mediului înconjurător depinde de fiecare dintre noi, afectând  în mod direct viaţa şi sănătatea noastră. Responsabilitatea ocrotirii mediului înconjurător revine fiecăruia dintre noi. Responsabilizarea elevilor faţă de ocrotirea mediului, educarea şi implicarea activă a acestora,  formarea unei atitudini de respect faţă de mediu, stimularea interesului faţă de păstrarea unui mediu echilibrat sunt obiectivele pe care le-am propus în cadrul acestui proiect. Educaţia ecologică începută de la vârste fragede, are semnificaţia deprinderii unui anumit mod de a înţelege relaţia dintre om şi mediul de viaţă, astfel încât copiii trebuie să conştientizeze, să acţioneze şi să exprime respectul pentru mediul natural de care beneficiem cu toţii şi pe care îl vor moşteni generaţiile viitoare.

Care este atitudinea celor mici fata de mediu, din experienta dvs.? Sunt ei receptivi la astfel de mesaje?

A.A.: În şcoala primară şi gimnaziu, elevii sunt foarte receptivi la ceea ce li se arată şi li se spune în legătură cu mediul şi sunt dispuşi să facă parte din categoria apărătorilor naturii.Copiii au înțeles că dacă ne dorim un mediu curat, nepoluat, trebuie să păstrăm curățenia și să ne  implicăm activ în  reciclarea deșeurilor, plantarea copacilor etc. Toți elevii Școlii Gimnaziale Nucet au fost antrenați în activități extrașcolare cu caracter ecologic.

Care ar fi mesajul pe care l-ati transmite noii generatii referitor la atitudinea fata de mediul inconjurator?

A.A.: Mesajul pe care îl transmit noii generații este : Ocrotind natura, ne ocrotim pe noi înșine!Este datoria noastră să-i învățăm pe copii ” DE CE ? ” și mai ales ” CUM ? ” trebuie protejată natura…, iar când copilul începe să-și deschidă spre natură și ochii minții, ai sufletului, când prin gesturile pe care le face vis-a-vis de mediul înconjurător ne demonstrează că a ajuns nu numai să îi placă ceea ce vede în jurul lui – plante, animale, păsari – ci și să-și îndrepte eforturile spre a ocroti toate acestea, sau chiar mai mult, spre a îndrepta greșelile făcute de generațiile trecute, vom putea spune că munca noastră nu a fost în zadar!

27.02.2017