EPR GRAND CHALLENGE CONFERENCE: PROVOCĂRI ÎN MANAGEMENTUL DEȘEURILOR ELECTRICE ȘI ELECTRONICE

de | dec. 20, 2022 | Stiri

În data de 7 decembrie 2022, la Bruxelles, a avut loc conferința EPR GRAND CHALLENGE, organizată de WEEE Forum.

Scopul conferintei a fost de a prezenta și discuta experientele din domeniul managementului DEEE in ultimele două decenii, precum și provocările ce se prefigurează în următorii ani. Pe durata unei zile, experți în colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice și în economia circulară au analizat modalitățile de îmbunătățire a colectării și reciclării DEEE-urilor.

Principalele subiecte de pe agendă au fost țintele de colectare, responsabilitatea extinsă a producătorilor, tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon și îmbunătățirea legislației viitoare în ceea ce privește managementul deșeurilor electrice și electronice.

În ceea ce privește țintele de colectare, consensul general a fost ca acestea nu sunt în concordanță cu ideea de economie circulară, neluând în calcul durata de viață de peste 3 ani a multor echipamente electrice și electronice, nici strategiile de reparare, reutilizare, care, la rândul lor, reduc cantitatea de DEEE-uri generate. În consecință, o țintă ar trebui să țină cont de inițiativele de extindere a duratei de viață și să le încurajeze, în același timp concentrându-se pe „DEEE-urile disponibile pentru colectare”.

Experiența din Europa arată că responsabilitatea extinsă a producătorului este eficientă atât în stimularea colectării mai multor deșeuri precum și în ceea ce privește creșterea ratelor de reciclare. În acest context, s-a subliniat necesitatea elaborării unei legislații care să se axeze pe responsabilitatea extinsă a producătorului la nivel global.

Discuția despre tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon s-a axat pe materiile prime critice (CRM) – precum litiul, cobaltul sau alte elementele rare – care se pierd deseori înainte de reciclare din cauza colectării limitate a anumitor tipuri de DEEE-uri. Totodată, legislația actuală promovează în principal metalele care se regăsesc în cantități mari în DEEE-uri, în detrimentul materiilor prime critice.

Trei condiții pentru recuperarea maximă a CRM | Recuperarea maximă a CRM se bazează pe deplin pe trei lucruri: reglementări, volume și tehnologii de reciclare

Fără acces durabil la materii prime, Europa nu poate deveni continentul neutru din punct de vedere climatic, iar competitivitatea firmelor europene nu va fi sustenabilă. Accesul durabil la CRM-uri este, prin urmare, o problemă de securitate strategică, motiv pentru care participanții la conferință au susținut nevoia unei legi dedicate acestui tip de materii prime. Cercetările indică faptul că până în 2040 UE se va baza pe surse primare pentru 70% din materiile prime pentru tranziția energetică.

Pe termen lung, experții prezenți la conferință au căzut de acord asupra necesității îmbunătățirii legislației în domeniu.

Legislația privind responsabilitatea extinsă a producătorului este depășită, fiind necesară o revizuire a acesteia pentru a include noile realități din societate – zona de vanzari online, centrele de livrare și companiile de logistică.

Toți actorii care au acces la DEEE trebuie să îndeplinească anumite obiective și să fie trași la răspundere în consecință. O cercetare ONU coordonată de WEEE Forum în perioada 2020-2021 indică faptul că doar 55% din DEEE-urile din Europa sunt raportate ca fiind colectate și tratate în mod responsabil.

 

De asemenea, este important ca legislația să promoveze o scădere a deșeurilor electrice și electronice. O legislație regândită trebuie să permită ca economia circulară și strategiile de reparare, reutilizare sau recondiționare să aibă un rol activ în piață, fără a intra în conflict cu o rată minimă de colectare.

Valentin Negoiță, președinte ECOTIC și Marius Costache, director general GreenWEEE, au prezentat dificultățile întâmpinate de-a lungul anilor în procesul de colectare și reciclare precum si perspectivele de îmbunătățire a activității din domeniu prin actualizarea legislației în concordanță cu principiile economiei circulare, dezvoltarea infrastructurii de colectare, campanii de informare și constientizare, măsuri de reducere a fluxurilor paralele de deșeuri.

“În ultimii 20 de ani WEEE Forum a avut un rol extraordinar asigurându-se ca Directiva DEEE livrează rezultate.

Colectarea și reciclarea continuă să se îmbunătățească, iar acest lucru se datorează in mare măsura organizațiilor de transfer a responsabilității producătorilor. Aceste organizații joacă un rol vital, ele asigurându-se că resursele valoroase sunt revalorificate si punând, astfel, bazele economiei circulare.

Ele nu numai că ajuta autoritățile în finanțarea gestionării deșeurilor, dar contribuie în mod semnificativ la conștientizarea cetățenilor prin intermediul unor campanii și instrumente adresate acestora.

În Uniunea Europeana, avem acum una dintre cele mai mari rate de reciclare din lume, dar trebuie să investim inca în tehnologii mai bune. Trebuie să îmbunătățim eficiența reciclării cu o recuperare mai atenta a materialelor critice și să ne asigurăm că mai multe produse noi conțin materiale reciclate ceea ce necesită o colectare mai bună a DEEE-urilor”, a declarat Virginijus Sinkevičius, Comisarul european pentru mediu, în mesajul său adresat conferinței.