Episodul 2 – Unitatea centrala

de | mart. 12, 2014 | Stiri

Din dorinta de a pastra o fluenta a episoadelor din seria Cum se recicleaza un echipament electric si electronic, am decis sa prezentam astazi dispozitivul complementar monitorului, mai exact unitatea centrala. De ce? Suntem in era dinamicii in care utilizam gadgeturile mobile, iar uzanta unor configurari ce includ o unitate centrala si diverse dispozitive perificeri de intrare si iesire, este din ce in ce mai rar intalnita. Intregul sistem al unei unitati centrale a fost inlocuit de componente de dimensiuni mici pe care azi le regasim in diverse gadgeturi, de la laptopuri pana la tablete performante ce sunt din ce in ce mai utilizate. Intrebarea care se iveste odata toate acestea sunt cunoscute, este: Ce se intampla cu unitatea centrala odata ce s-a uzat?  Suntem cetateni europeni si cunoastem obligatia legala de a colecta selectiv deseurile, si de aceea vom preda unitatea centrala catre un punct de colectare special destinat (aici gasiti toate punctele de colectare din sistemul ECOTIC).

De ce reciclam unitatile centrale?Unitatile centrale ale calculatoarelor personale fac parte din categoria deseurilor de echipamente electronice care se caracterizeaza in principal prin continutul ridicat de elemente si compusi chimici cu valoare economica ridicata. In paralel cu aceasta caracteristica deloc neglijabila, recuperarea elementelor si compusilor chimici din componentele unitatilor centrale presupune procese tehnologice complexe, cu potential poluant.

Procesele de reciclare ale deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) sunt guvernate de urmatoarele elemente distincte:

In cele ce urmeaza enumeram cateva din elementele chimice cu potential periculos care se pot regasi in interiorul unei unitati centrale:

Element chimic

Componente ale unitatilor centrale in care pot sa apara

Efecte nocive

Compusi halogenati:

 • PCB (polychlorinated biphenyls)

Condensatori, transformatoare

1)impact serios asupra sanatatii si mediului, care include efecte cancerigene, afectiuni ale functiei reproductive, modificari ale sistemului imunitar, pierderea diversitatii biologice, in general efecte cu evolutie lenta.
 • TBBA (tetrabromo-bisphenol-A)

Intarzietori de flacara din materialele plastice

 

 • PBB (polybrominated biphenyls)

Circuite imprimate

1) efecte asupra sistemului nervos dar si asuprea pielii
 • PBDE (polybrominated diphenyl ethers)

Carcase

1)efecte asupra sistemului reproductiv
 • PVC (polyvinyl chloride)

Izolatori electrici

1) prin incinerare se genereaza eliberarea in atmosfera a compusilor din categoria dioxinelor si furanilor – extrem de toxice pentru organismul uman.

Metale grele/Alte metale:

 • Arseniu

Diode

 

 • Beriliu

Surse de alimentare

 

 • Chrom VI

FDD

1)cauzeaza reactii alergice
 • Plumb

baterii, placi cu circuite imprimate

1)efecte severe asupra plantelor, animalelor si microorganismelor
2)afecteaza sistemul nervos si periferic, ala sistemului sanguin si endocrin
3)efecte asupra dezvoltarii creierului, in special la copii
 • Cadmiu

baterii, placi cu circuite imprimate

1)afecteaza organismul uman, in special rinichi
 • Mercur

baterii, placi cu circuite imprimate

1)efecte negative asupra dezvoltarii creierului

 

Sub aspectul impactului economic pe care o are reciclarea echipamentelor electronice uzate, se poate considera ca aceste tipuri de deseuri, prin complexitatea elementelor pe care le contin, sunt unele dintre cele mai valoroase categorii de deseuri.

 

In anul 2013, in sistemul ECOTIC au fost procesate 641,04 tone de unitati centrale, reprezentand 79.590 bucati de astfel de echipamente.

Estimativ, din 10 tone de unitati centrale colectate selectiv, in urma proceselor de dezmembrare, rezulta urmatoarele tipuri si cantitati de fractii: 5.959,7 kg fier, 1.860 kg componente electrice, 910,9 kg plastic nesortat, 749,2 kg circuite imprimate (placi de baza), 258,8 kg aluminiu, 182,3 kg de cabluri, 53,5 kg de baterii, 14,2 kg cupru, 11,4 kg condensatori electrici >25mm.

Din cantitatea de 749,2 kg placi de baza rezultata sunt extrase 160 kg Cupru, 121 gr. Argint, 56,6 gr. Aur, 30 gr. Paladiu, 13 kg Zinc, 10,8 gr. Platina, 4 kg Aluminiu (aceste date au fost identificate plecand de la studiul efectuat de GREEN ELECTRONICS in 2011, “Overview of hydrometallurgical process for the recovery of copper from waste printed circuit boards”).

Etapele prin care trece o unitate centrala in procesul de reciclare sunt:

 1. DEPOLUARE – sunt extrase elementele cu continut periculos:
 • Condensatorii electrolitici
 • Bateriile
 • Placile cu circuite imprimate
 • Materialele plastice cu compusi brominati
 • Cabluri externe

  2.  TRATARE – sunt indepartate elementele si subansamblele fara continut periculos:

 • Carcasa metalica
 • Cabluri
 • Materiale plastice
 • Etc,

3.  VALORIFICARE – componentele si materialele extrase sunt supuse unor operatiuni de valorificare si reciclare finala, in vederea integrarii in circuitul economic a acestor elemente.Aici puteti vedea in ce se pot transforma elementele supuse acestui proces de valorificare.

Recuperarea materialelor si componentelor prezente in echipamentele electronice, in special a celor prezente in echipamentele IT&C, reprezinta o prioritate la nivelul UE, in vederea reducerii dependentei de importurile de materiile prime care stau la baza sectoarelor de productie din domeniul echipamentelor electronice si nu numai.

 

Pozele din material au fost realizate cu suportul GreenWeee International.