Conferința România – Orizont 2020, prilej de expunere a problemelor din gestiunea deseurilor

de | feb. 9, 2016 | Stiri

Pe 4 februarie 2016, ECOTIC a participat la masa rotundă „România din perspectiva pachetului de măsuri al Comisiei Europene privind Economia circulară”, ce se constituie în a IV-a ediție a conferinței România – Orizont 2020, organizată de Revista Ecologic.

Conferința a fost un prilej de dialog între autoritățile centrale și reprezentanții industriei de gestionare a deșeurilor. Incă de la începutul întâlnirii, atât Valentin Negoiță cât și Dragoș Călugăru au expus problemele pe care le avem în realizarea obligațiilor naționale și în special pe domeniul DEEE, măsurile care sunt necesare a fi implementate: includerea obligatorie a colectării DEEE în serviciile publice din cadrul APL-urilor, într-un mod real și vizibil – inclusiv măsuri în Planul Național de Gestiune Deșeuri; combaterea scurgerilor de DEEE în fluxurile de fier vechi și întărirea controalelor (enforcement) la toate nivelurile: producători, organizații de transfer de responsabilități, operatori, autorități publice locale.

Unul din subiectele indelung dezbătute a fost legat de situația actuala a gestionării deșeurilor de ambalaje unde și autoritățile și organizațiile de transfer de responsabilități au avut puncte de vedere constructive.

Concluzia intâlnirii a fost ca se vor demara grupuri de lucru pentru dezbatere și înaintarea unor puncte de vedere fundamentate de îmbunătățire a legislației.

Organizația ECOTIC salută inițiativa Revistei Ecologic, care a adus la masă Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, d-na Cristiana Pașca-Palmer, d-na secretar de stat din MMAP, Corina Lupu, reprezentanți ai Administraţiei Fondului pentru Mediu, vice-preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu și reprezentanții celor mai importante organizatii din domeniul managementului deșeurilor din România, reciclatori, salubriști, organizații de preluare de responsabilităţi, organizaţii patronale şi profesionale.