ECOTIC înaintează o propunere de modificare a legislatiei de aprobare a autorizatiei de mediu

de | feb. 9, 2016 | Stiri

Una dintre probleme sistemice identificate de ECOTIC în domeniul DEEE este legată de modalitatea în care operatorii DEEE sunt autorizați. În luna ianuarie, ECOTIC a înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor propunerea s_DSC2570a asupra necesității unor schimbări în legislația ce reglementează autorizarea acestor operatori.

 Propunerea a fost structurată în așa fel încât să evidențieze atât starea de fapt în domeniul DEEE (de la modul în care funcționează infrastrutura de colectare și tratare, până la modul în care se emit în acest moment autorizațiile de mediu pentru operatorii care se ocupă de colectarea și tratarea DEEE, și care influențează negativ parametri importanți precum calculul ratelor de reciclare și valorificare sau performanțele de colectare la nivel național), cât și actele normative care necesită modificări, pentru a ameliora impactul și consecințele menținerii contextului actual.

Modificările propuse fac referire la procedura specifică de autorizare a activităților de tratare a echipamentelor electrice și electronice, prin stabilirea unor cerințe administrative, organizatorice și tehice clare ce trebuie îndeplinite în vederea obținerii autorizării.

Propunerea făcută de ECOTIC poate genera schimbări și tipuri de impact pozitiv în domeniul DEEE în România. Cităm din documentul transmis spre consultare Ministerului Mediului, ce poate fi descărcat aici si adresa aferenta:

– Va ușura activitatea comisiilor de emitere a autorizației de mediu prin prisma elementelor care trebuie evaluate;

– Se va armoniza conținutul autorizațiilor de mediu pentru operatorii de tratare;

– Va crește calitatea inspecțiilor de control, existând elemente clare care trebuie verificate;

– Va crește calitatea operațiunilor de tratare DEEE prin prisma descrierii amănunțite a proceselor, monitorizării activității, creșterii nivelului de autorizare și control;

– Vor crește cantitățile de compuși periculoși extrași din DEEE și care vor ajunge la stațiile de neutralizare, nu în mediu. Va crește activitatea stațiilor de neutralizare;

– Va crește numărul și nivelul de pregătire a oamenilor implicați în tratarea DEEE;

– Vor crește cantitățile de DEEE raportate precum și cantitățile de DEEE tratate corespunzător;

– Se va micșora numărul operatorilor care dețin în prezent autorizație și care nu respectă legea în privința tratării corespunzătoare a DEEE.

„Această propunere de modificare legislativă face parte din strategia ECOTIC de a lansa o viziune comună și benefică domeniului DEEE în România, în așa fel încât toate părțile implicate și interesate de un avans real al acestui domeniu să poată contribui la atingerea țintelor de țară în privința colectării acestui tip de deșeuri. Considerăm contribuția Ministerului ca esențială, însă este datoria noastră, a jucătorilor din industrie, să fim vigilenți, proactivi și colaborativi.” Dragoș Călugăru, Director General ECOTIC