ECOTIC contribuie la transpunerea în limba română a standardului internațional de pregătire pentru reutilizare a deșeurilor electrice

de | aug. 31, 2020 | Stiri

Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice au o miză foarte importantă dintr-o dublă perspectivă. Multe dintre DEEE-uri conțin substanțe extrem de toxice și periculoase pentru mediu și, totodată, DEEE-urile au una dintre cele mai ridicate rate de reciclare, 80-90% din componentele lor putând fi reciclate și reutilizate în economie ca materii prime secundare (metale, metale prețioase etc).

Organismul Național de Standardizare din România (ASRO) a finalizat transpunerea în limba română a standardului internațional de reparare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice – EN 50614:2020, la inițiativa și cu spijinul tehnic al Organizației ECOTIC și al Asociației Coaliția pentru Economie Circulară (CERC).

Standardul se aplică proceselor referitoare la pregătirea pentru reutilizarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și vine în sprijinul organizațiilor prin:

  • încurajarea reutilizării DEEE așa cum se specifică în Directiva DEEE (2012/19/UE);
  • reducerea volumului de deșeuri trimise la groapa de gunoi și incinerate prin redirecționarea DEEE pentru a fi pregătite în vederea reutilizării;
  • oferirea unui cadru care să garanteze consumatorilor și altor părți interesate securitatea echipamentelor și calitatea pregătirii acestora pentru reutilizare de către operatori;
  • promovarea și crearea de locuri de muncă în organizațiile implicate în mod legal în pregătirea DEEE pentru reutilizare;
  • prevenirea transferurilor ilegale (transfrontaliere) de DEEE pentru a permite autorităților de reglementare să diferențieze aceste echipamente de exporturile ilegale de DEEE.

O campanie care și în acest an promovează refolosirea echipamentelor este și „Intră în cercul solidarITății”. Campania este organizată de ECOTIC și GreenWEEE, cu sprijinul APDETIC, Școala Informală de IT și Ateliere fără Frontiere. Această campanie are menirea de a da o viață nouă echipamentelor IT. Donațiile de echipamente IT primite în această campanie sunt recondiționate și mai apoi repartizate către beneficiari (familii/comunități defavorizate, școli).

Prin efectuarea de operațiuni specifice de igienizare, reparare, testare, controlul calității, etichetare și ambalare, reutilizarea este superioară reciclării contribuind la extinderea perioadei de utilizare și implicit a reducerii substanțiale a amprentei de bioxid.

Acest standard reprezintă un pas important către elaborarea și introducerea în România a legii care să formalizeze modul în care sunt efectuate operațiunile specifice de recondiționare a echipamentelor electrice și electronice ieșite din uz.

C.E.R.C are ca scop promovarea principalului obiectiv al Pachetului de măsuri CE privind Economia Circulară, acela de a stimula dezvoltarea de noi piețe și modele de afaceri, în scopul dezvoltării economiei și al creării de noi locuri de muncă.

Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind și membru ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, Organismul Național de Standardizare din România (ASRO) joacă un rol important în punerea la dispoziție a unei platforme ușor accesibile și necesare pentru o gamă cât mai largă de părți interesate în vederea participării acestora la activitatea de standardizare.