Dragos Calugaru, director general ECOTIC: “Am sustinut necesitatea efectuarii de controale de catre AFM la colectorii de fier vechi”

de | aug. 16, 2015 | Stiri

Interviul prezentat mai jos este acordat de catre directorul general ECOTIC, Capture 001 revDragos Calugaru, revistei Ecologic. Acest interviu este disponibil in nr. 125 al revistei, din luna august 2015.

ecologic: Ati participat la o consultare publica la Administratia Fondului pentru Mediu. Despre ce a fost vorba si care au fost concluziile?

Dragos Calugaru, director general al Asociatiei ECOTIC: Intalnirea a avut loc in data de 5 august si din cate am inteles au fost chemati doar cei care au avut un punct de vedere scris privitor la aceasta situatie. La dezbatere au fost prezente patru organizatii colective din zona de DEEE, doua din zona DBA, reprezentanti a doi producatori, reprezentanti ai Consiliul Investitorilor Straini, iar din partea autoritatilor publice au fost prezenti de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor,  de la Garda Nationala de Mediu si bineinteles de la Administratia Fondului pentru Mediu, inclusiv domnul Presedinte Adrian Gearap.

Presedintele AFM a propus sa se discute punctual problemele cu care se confrunta aceasta piata, ceea ce s-a si intamplat. S-a discutat despre modificarea Ordinului nr. 196 privind AFM-ul in care pe langa taxele de depozitare, s-au evidentiat si niste cifre pentru deseuri de baterii si DEEE-uri si anume 2 lei penalitate pe kg pentru tinta neatinsa. Noi am sustinut necesitatea fundamentarii acestei valori, pentru ca aceasta suma de doi lei este nejustificata si cu un impact ne-evaluat.

ecologic: La un moment dat tinta era de 4 kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor. Care este acum tinta de colectare pentru deseuri electrice si electronice?

Dragos Calugaru, director general al Asociatiei ECOTIC: Tinta ce revine producatorilor conform noului OUG nr. 5 de anul acesta este de 40% raportat la ceea ce producatorii pun pe piata in medie in 2 ani precedenti si este valabila din anul 2016. Practic din anul 2017, ar intra in aplicare aceasta penalitate.
Iar acest lucru este valabil si pentru deseuri de baterii, unde avem o tinta de colectare de 45% raportat la ceea ce s-a pus pe piata in medie in 3Capture 002 rev ani precedenti.

ecologic: Care au fost problemele ce ingreuneaza activitatea organizatiilor de transfer de responsabilitate, probleme pe care le-ati comunicat autoritatilor de mediu?

Dragos Calugaru, director general al Asociatiei ECOTIC: Am sustinut faptul ca nu exista in Romania ceea ce in Europa se numeste „enforcement”, ca autoritatile locale nu se implica si ca mare parte din colectorii de fier vechi nu sunt controlati. Raportarile oficiale sunt de 30.000-35.000 de tone DEEE colectate iar noi avem semne de intrebare si fata de o parte din acestea.

Este interesant sa privim in perspectiva si sa ne intrebam cum ar arata piata romaneasca in anul 2021 cand va trebui sa atingem tinte de 65% raportat la ceea ce se pune pe piata sau de 85% raportat la ce se genereaza.

Daca intentia principala a AFM-ului este de limpezire a zonei DEEE si DBA in special fata de producatori si organizatiile colective, intetie pe care  o consideram foarte buna, masurile care trebuie implementate trebuie sa mearga mai departe.

Am sugerat, prin urmare, ca AFM-ul sa se implice in combaterea comertului paralel cu DEEE, anume fluxurile de fier vechi, cu scopul de a scoate la suprafata cantitati enorme de DEEE care nu trec printr-un proces de depoluare si tratare corespunzatoare. Fara a actiona in aceasta privinta, nu vom atinge niciodata tintele. Altmiteri, peste trei ani de zile este probabil sa nu mai existe organizatii colective. Intrebarea este daca in lipsa acestor organizatii, vom reusi sa atingem tintele nationale? In anul 2021, eu cred ca producatorii isi vor putea realiza obligatiile doar prin intermediul organizatiilor colective si obligatoriu in colaborare cu institutiile de stat.

AFM-ul are competente si poate sa lupte atat cu cei care nu raporteaza ca si producatori, cat si cei care opereaza cu DEEE si care nu respecta legea.

AFM-ul, asa cum a si declarat de alftfel, ne poate ajuat in procesul de constientizare a populatiei. Trebuie insa, in primul rand, creata infrastructura reala de colectare cu implicarea autoritatilor locale si abia apoi isi au rostul campaniile de constientizare de amploare. Cu totii facem mai mult sau mai putin astfel de actiuni iar efectul lor este pozitiv.

ecologic: Care este nivelul garantiilor si cel al penalitatilor propuse de AFM? Si de ce ar mai adera la o asociatie un importator daca va deveni mai ieftin sa plateasca la AFM?

Dragos Calugaru, director general al Asociatiei ECOTIC: In prezent, pentru cei care pun pe piata echipamentele electrice in mod individual, exista obligativitatea de a depune garantii la AFM pentru a garanta finantarea deseurilor generate de respectivele echipamente, dar din ce stiu eu acest lucru nu prea se aplica. Suma propusa de 2 lei pe kg de deseu este pentru tinta neatinsa, platita de catre producator sau de catre organizatia colectiva.

In conditiile in care se va aplica si ordinul de garantii, nu va fi convenabil sa platesti aceasta garantie si sa platesti si doi lei penalitate. Mai mult, ca producator individual, trebuie sa intocmesti un plan operational care sa fie aprobat de comisia interministeriala si avizat anual.

Totusi, daca acest fenomen va lua amploara, oare cati recipienti pentru colectarea bateriilor o sa mai vedem prin tara? Vom ajunge la un sistem asemanator modelului unguresc unde statul a monopolizat acest domeniu iar lucrurile nu prea se misca acolo.

In concluzie, discutia a fost interesanta si ne asteptam la un alt draft in care sa se tina cont si de parerile noastre. Cu siguranta lucrurile trebuie sa se schimbe intr-un fel sau altul, iar pentru mine acest ordin nu a fost o surpriza, tocmai prin faptul ca, daca nu se intampla nimic diferit fata de ceea ce s-a intamplat pana in prezent, cel putin in zona DEEE-urilor si a deseurilor de bateriilor, nici nu vom ajunge prea departe. Ca sa obtii rezultate diferite, trebuie sa incepi sa faci lucrurile diferit.

ecologic: Care este situatia actuala pe piata electronicelor?

Dragos Calugaru, director general al Asociatiei ECOTIC: Daca vorbim de producatorii nostri, observam si noi ca lucrurile merg spre bine. Romania merge mai bine. Dar daca vorbim despre deseuri, ceea ce se preia in sistemul nostru e putin si se colecteaza cu mare greutate iar cauzele le-am expus anterior. Cu totii asteptam o “revolutie” in managementul deseurilor, daca vrem sa atingem tintele din 2020 pe colectare separata.