Ecotic

Dialog cu reprezentantii Comisiei Europene in ceea ce priveste problematica DEEE

In data de 13 iulie s-a derulat, la sediul Ministerului Mediului, un seminar cu privire la managementul DEEE. Acest eveniment a avut loc la initiativa Comisiei Europene ca parte a unui program european de monitorizare a aplicarii legislatiei UE.

Pe langa aspectul mentionat mai sus, scopul programului consta si in formularea de recomandari cu privire la bunele practici identificare si care merita replicate.

La acest eveniment au participat din partea Comisiei Europene Bettina Lorz si Maria Banti de la DG Environment, din partea autoritatilor au fost reprezentanti ai Ministerului Mediului, Garda Nationala de Mediu, Agentia Fondului pentru Mediu si Ministerul Economiei, precum si organizatiile de transfer de responsabilitate, reprezentanti ai industriei de reciclare, APDETIC si CECED.

ECOTIC a sustinut o prezentare legata de provocarile in managementul DEEE si solutiile aferente. Recomandarile prezentate s-au regasit si in alte prezentari ale invitatilor, semn ca problemele sunt comune tuturor actorilor din piata:

  • Implementarea sistemului „Toti actorii” cu referire la atingerea tintelor nationale de colectare
  • Responsabilizarea tututor actorilor implicati in fluxul DEEE
  • Inasprirea legislatiei si controlului pentru combaterea colectarii si dezmembrarii ilegale
  • Modificarea sistemului de autorizare pentru activitati de tratarea DEEE si introducerea in mod obligatoriu a certificarii WEEELABEX (Cenelec EN50625)
  • Modificarea sistemului de raportare pentru a asigura simplitate si trasabilitate
  • Penalizarile OTR-urilor sa fie legate de performanta acestora