Jurnalism eco pentru un mediu curat: “Delta dintre blocuri”

de | iun. 13, 2018 | Stiri

O dată cu venirea căldurii, poposim într-o oază de liniște și verdeață în inima Capitalei. Diana Marinescu, participantă în cadrul proiectului Jurnalism eco pentru un mediu curat, ne invită să evadăm din agitația de zi cu zi și să ne bucurăm de natură în Parcul Natural Văcărești.

                                                   

                                                            Delta dintre blocuri         

           

Din momentul în care pășești în Parcul Natural Văcărești, cunoscut și ca delta dintre blocuri, primul lucru care te uimește este liniștea. Dintr-o dată, simți că ai pătruns într-o cu totul altă lume, ruptă parcă de agitația și poluarea urbană atât de caracteristice Bucureștiului. Deși în mijlocul Capitalei, te întorci în natură, într-un spațiu îngrijit de o echipă de oameni dedicați, care au înțeles importanța conservării oricărui petic de natură în mijlocul betoanelor.

Povestea Parcului Natural Văcărești începe din perioada comunista, când, pe actuala arie a deltei Văcărești se regăsea un cartier de locuințe. Regimul comunist hotărăște amenajarea Lacului Văcărești astfel încât locuitorii zonei sunt expropriați. Se realizează excavări, iar bazinul creat este umplut cu apă din râul Dâmbovița. Se observă faptul că apa nu poate fi reținută pe termen lung, iar infiltrațiile apărute inundă zonele învecinate, astfel că după 1990 proiectul este abandonat. După ani de-a rândul în care natura și-a urmat cursul în zona respectivă, în anul 2012, o echipă de specialiști începe eforturile pentru înființarea unui parc natural. În urma unei munci de documentare asidue, încetul cu încetul, delta dintre blocuri primește avizele necesare, iar în luna mai 2016, prin Hotărâre de Guvern ia naștere Parcul Natural Văcărești,  primul parc natural urban din România, categoria V IUCN.

Vlad Cioflec, biolog în cadrul Parcului, ne relatează că la inaugurare și o perioadă de timp după, la baza tururilor stăteau poveștile membrilor echipei și o singură hrănitoare pentru păsări. Dar încetul cu încetul poveștile despre păsări, natură, frumusețea și importanța ecosistemului zonei au atras interesul locuitorilor, autorităților și mediului privat, împreună dezvoltând ceea ce este astăzi delta dintre blocuri.

Delta Văcărești rămâne ultima zonă dintr-o suprafață mai largă cu vegetație specifică zonelor umede, acest fapt fiind vizibil la nivelul florei și faunei. Ecosistemul Parcului cuprinde 331 de specii de plante, 154 de specii de păsări (în condițiile în care Delta Dunării are 300 de specii de păsări pe aproape jumătate de milion de hectare), unele dintre aceste specii fiind foarte rare, înscrise pe listele europene de protecție, 13 specii de mamifere, 5 specii de reptile, 6 specii de amfibieni, 7 de pești și 111 de insecte dintre care 1 specie nouă pentru fauna României, dar noi specii sunt descoperite în mod constant. O astfel de descoperire de specii noi a avut loc chiar în primăvara acestui an, când echipa parcului a observat un nou tip de șopârlă: șopârla de ziduri.

Credit foto: Vlad Cristian

Interesant de menționat este evoluția faunei parcului, care, deși puternic afectată de activitățile antropice, are o impresionant capacitate de revenire. Speciile din actuala deltă au recucerit zona în ultimii 20 de ani, după încheierea lucrărilor la șantierul hidrotehnic și pe perioada în care zona a fost lăsată în paragină.

Importanța biodiversității din parc a atras atenția oficialilor români și străini, de la Prințul Charles al Marii Britanii la ambasadorul Hans Klemm al Statelor Unite și ambasadorul Paul Brummel al Regatului Marii Britanii. Cu aproximativ 10.000 de vizitatori pe an, în principal copii, parcul și specialiștii acestuia își iau în serios rolul de educatori ai tinerelor generații în ceea ce privește importanța protecției mediului înconjurător. Delta Văcărești s-a transformat într-o adevărată „sală de clasă în natură”, copiii fiind invitați să descopere lumea magică a naturii într-un mod practic, luând contact direct cu diversele instrumente folosite de echipa parcului pentru a studia flora și fauna, cu animalele și plantele și primind răspunsuri la orice întrebare. De la scurtele prezentări suținute de echipa Parcului, cei mici merg să experimenteze natura, să se întâlnească cu diferitele specii de animale și reptile prezente în Parc, să cunoască speciile de plante care îi înconjoară.

Această școală în aer liber beneficiază de un observator, care oferă o priveliște de ansamblu asupra celor 183 ha care reprezintă Parcul Văcărești, un spațiu de educație non-formală, unde cei mici iau primul contact cu ecosistemul zonei, și mai multe poteci tematice menite a ajuta copiii și adulții, deopotrivă, să observe varietatea florei și faunei. În acest fel, cei care se aventurează în parc se pot plimba pe poteca biodiversității, pentru cei interesați de păsări exista un traseu al păsărilor orașului, în curând urmând a fi dat în folosință și un al doilea traseu. Nici pasionații de ciclism nu au fost uitați, beneficiind de două trasee dedicate.

Planurile de viitor pentru Văcărești? Așa cum ne explică Vlad Cioflec, pe viitor principalele activități vor fi de cercetare, ore de educație ecologică și dezvoltarea turismului în limitele suportabilității ecosistemului.

Parcul Natural Văcărești este dovada vie a coexistenței naturii cu urbanul, o natură integrată în peisajul orașului care servește drept aducere-aminte că natura este fundația societății noastre și reconcilierea cu natura este soluția pentru o dezvoltare durabilă. Cum consideră Vlad Cioflec „Trebuie să depășim mentalitatea asta că orașul e cumva al oamenilor, e total izolat, nu există faună, nu exista floră și de abia de la șoseaua de centură au voie animalele să fie.”

O oază de liniște în mijlocul betonat al Bucureștiului, unul dintre cele mai poluate orașe din țară, și un loc deschis celor mici pentru a învăța și a înțelege beneficiile naturii pentru societate. Este vital să protejăm natura, și, pentru a face acest lucru vă  invit să vizitați, să descoperiți acest parc natural din inima orașului. Cum ne spune și Vlad Cioflec „Nu poți să protejezi natura dacă nu o iubești cu adevărat. Și nu poți să iubești ceva fără să îi dai o șansă să îl cunoști.”

Diana Marinescu