Ascensiunea inteligenței artificiale în domeniul reciclării

de | iun. 25, 2018 | Stiri

Aplicațiile de inteligență artificială sunt din ce în ce mai utilizate în viața de zi cu zi: de la aplicații de telefonie mobilă la sortarea deșeurilor utilizând roboți sau la utilizarea de asistenți medicali autonomi. În ciuda acestui fapt, experții în domeniu subliniază faptul că societatea noastră abia dacă a întrezărit adevăratul potențial al acestui tip de inteligență.

În momentul de față, inteligența artificială posedă capacitatea de gândire a unui șoarece, consideră cercetătorul în domeniul informaticii, Ray Kurzweil. Practic, îi lipsește capacitatea de interpretare a datelor, cu alte cuvinte puterea de a înțelege ceea ce vede sau ce înregistrează. Totuși, algoritmii au înregistrat un progres constant, încercându-se astfel realizarea trecerii de la simpla executare a unor sarcini dictate de alții la îndeplinirea acțiunilor într-o manieră intuitivă, care să imite într-o măsură cât mai mare comportamentul uman. Același Kurzweil consideră că sistemele artificiale de ultimă generație vor reuși să depășească capabilitățile umane înaintea anului 2030.

Un domeniu care începe să se bucure de beneficiile inteligenței artificiale este cel al colectării separate și al reciclării. Asocierea dintre big data și roboții de colectare sau reciclare și-a demonstrat deja eficiența. Un astfel de exemplu este sistemul de sortare creat de firma finlandeză ZenRobotics care este capabil să sorteze 4000 de unități de deșeuri pe minut, putând astfel înlocui 15 muncitori care ar realiza această selecție manual. Configurarea este disponibilă în mașini de sortare cu 2 sau 3 brațe robotice, ajungând la 6000 de sortări pe oră cu o puritate de 98%. Alte avantaje ale robotului finlandez? Poate ridica obiecte cu o greutate de până la 30 de kg, iar cleștele aparatului poate acoperi o suprafață de la 50 la 500 mm, selectând materiale de diferite mărimi și forme, de la polimeri, la metal sau la lemn. La un cost de 1 milion de dolari, această mașinărie multitasking are o mare acuratețe și viteză fiind capabilă să lucreze non-stop.

Și firmele spaniole au intrat pe această direcție a inovației în domeniul colectării separate prin modelul MAX AI, al firmei de tehnologie Sadako Technologies în colaborare cu Bulk Handling Systems și NRT. MAX AI este un sistem autonom de sortare, inspirat de arhitectura creierului uman. Cu o capacitate 65 de selectări pe minut, comparativ cu capacitatea umană de 40 de selectări pe minut, sistemul de sortare poate procesa 75 de tone de deșeuri amestecate pe oră.

Nici companiile de telefonie mobilă nu s-au lăsat mai prejos în lupta pentru inovație. Gigantul Apple a dovedit acest lucru creând un robot de sortare a componentelor din telefoane, denumit Liam. Acesta, bazat pe sisteme de inteligență artificială posedă 29 de brațe și a fost proiectat să se ocupe de modelul iPhone 6. Robotul este capabil de procesarea unui dispozitiv mobil la fiecare 11 secunde și de recuperare a 97% din componente.

Stephen Hawking considera că „ascensiunea inteligenței artificiale fie va fi cel mai bun sau cel mai rău lucru care i se va întâmpla omenirii”, iar în mare parte acest lucru depinde de noi. Jurgen Schmidhuber, de la ISDIA Lab din Elveția, susține că viitorul inteligenței artificiale ține de modul în care noi, oamenii, reușim să îi trasmitem valori pozitive, practic să o educăm. Experții consideră că până în 2050, inteligența artificială, va ajunge în așa-numită fază de calibrul 3 – va semăna din ce în ce mai mult cu intelectul uman și va depăși capacitatea intelectuală a experților din orice domeniu.