retrospectiva 2023

Cuvânt introductiv

„Activitatea noastră în 2023 a urmărit îndeplinirea a cinci obiective principale: atingerea țintei de colectare de 65%, contribuția la economia circulară, contribuții la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul DEEE în România și U.E., dezvoltarea infrastructurii de colectare, campanii de informare și conștientizare.

Primul obiectiv a fost îndeplinit prin colectarea a 72.685 tone DEEE, care a condus la atingerea unui volum total de 395.000 tone în perioada 2008-2023, un record pentru România.

O altă activitate laborioasă o reprezintă contribuția noastră la dezbaterile privind modificarea OUG 5/2015, act normativ care guvernează domeniul DEEE în România.
Propunerile noastre, împreună cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ale Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, au contribuit la actualizarea legislației în concordanță cu principiile economiei circulare și realitățile din activitatea curentă din piața DEEE.
Un succes deosebit, în acest context, îl reprezintă reducerea penalității AFM pentru neatingerea țintei de colectare, respectiv scăderea contribuției de la 4 lei/kg la 2 lei/kg începând cu luna iunie 2023.

Dezvoltarea infrastructurii de colectare a reprezentat o preocupare constantă, atât pentru creșterea numărului de puncte de colectare proprii la nivel național (peste 10.000), cât și pentru apariția centrelor de colectare deșeuri prin aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR începand cu 2024.
În acest sens, ECOTIC a derulat proiectul Steps for urban mining, finanțat de Norway Grants, prin intermediul căruia am realizat un transfer de know-how norvegian către operatorii viitoarelor centre de tip CAV în România.

Îndeplinirea acestor obiective a fost posibilă prin dialogul constant și colaborarea cu autoritățile de mediu, cu producătorii, retailerii, operatorii de colectare și reciclare, precum și cu partenerii de comunicare și promovare.”

Valentin Negoiță
Președinte
ECOTIC

Iată câteva dintre activitățile principale ALE ecotic ÎN 2023

CONTRIBUȚII LA ECONOMIA CIRCULARĂ

COLECTARE DBA

SUPORTUL OFERIT PRODUCĂTORILOR

SOLUȚIILE DE

COLECTARE

CAMPANII DE COLECTARE

ȘI INFORMARE

ALTE ACTIVITĂȚI ALE ECOTIC ÎN 2023

STEPS FOR URBAN MINING

Anul 2023 a fost unul cu multe noutăți în gestionarea deșeurilor de toate tipurile și mai ales prin prisma CAV-urilor care urmează a fi construite prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) până în 2026.

Proiectul are drept obiectiv transferul de know-how norvegian în operarea centrelor cu aport voluntar (CAV), precum și în ceea ce privește managementul deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Mai multe detalii aici

Proiectul a constat în mai multe etape:

  1. Webinar pe tema Managementului deșeurilor municipale din Norvegia care a avut ca scop introducerea beneficiarilor proiectului în tematica acestui transfer de experiență
  2. Trei vizite de lucru la centre municipale din Norvegia unde 30 de persoane reprezentând 15 entități private ce vor opera CAV-uri, vor vizita centre municipale de colectare din Norvegia pentru a prelua bune practici care pot fi aplicate și la noi în țară.
  3. Elaborarea unui ghid de bune practici în operarea unui centru de colectare. Acesta poate fi consultat aici.
  4. Material video de tip documentar pentru a evidenția și din punct de vedere vizual proiectul și gestionarea centrelor municipale din Norvegia. Acesta poate fi urmărit aici.

GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

80 de entități și-au înscris proiectele la cea de-a XV-a ediție aniversară a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, concurs care premiază bunele practici de mediu și proiectele cu obiective de sustenabilitate.

În această ediție, juriul format din reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Info Cons, CERC, Ambasada Sustenabilității și Hotnews au jurizat cele 80 de proiecte înscrise, din care au desemnat câștigătorii la cele 4 categorii:

  1. Proiecte de mediu
  2. Premiul Special dedicat Instituțiilor de Învățământ
  3. Premiul Special dedicat Jurnaliștilor
  4. Premiul special Best Of, unde au fost jurizate toate proiectele câștigătoare din cei 15 ani.

Aici puteți vedea câștigătorii din ediția a XV-a a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat.

RAPOARTELE ANUALE DE ACTIVITATE

Ne dorim transparență și instrumente prin care să împărtășim mai ușor din experiența noastră. Avem peste 17 ani de activitate, de creștere și maturizare, ilustrați în rapoartele anuale ECOTIC.